Ungarn sætter prop i strømmen af flygtninge

Ungarns asylsystem er overbebyrdet, og derfor vil landet ikke længere følge den såkaldte Dublin-forordning om, at en asylanmodning skal behandles i det EU-land, som asylsøgeren ankom til først. Europa-Kommissionen har bedt om en forklaring.

Migranter går på grænsen mellem Ungarn og Serbien. Fold sammen
Læs mere
Foto: CSABA SEGESVARI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ungarn har suspenderet EUs asylregel, der forpligter det land i EU, hvor en asylsøger først har sat sine fødder, til at behandle personens anmodning om asyl.

Det oplyser den ungarske regering ifølge nyhedsbureauet Reuters.

»Ungarns asylssystem er det mest overbebyrdede blandt EUs medlemslande,« siger en regeringstalsmand ifølge Reuters om baggrunden for beslutningen.

Suspenderingen af den såkaldte Dublin-forordning betyder, at Ungarn nægter at tage mod asylsøgere, som sendes tilbage til Ungarn fra andre lande i EU.

»Ungarn har brugt den fornødne kapacitet,« lyder det ifølge Reuters i en erklæring fra regeringen.

»Situationen kræver hurtig handling, og i denne tilspidsede situation har Ungarn brug for at gå forud for EU-beslutninger,« hedder det.

60.000 indvandrere og flygtningen har ifølge den ungarske regering ulovligt krydset landets grænser alene i årets første halvdel.

Hos EU-Kommissionen giver meldingen anledning til løftede øjenbryn, og man opfordrer Ungarn til straks at forklare sig i sagen.

»Kommissionen har bedt om at få en øjeblikkelig afklaring på arten og omfanget af den tekniske fejl, og om de foranstaltninger, der er taget i brug for at afhjælpe problemet,« siger en talskvinde for EU-Kommissionen ifølge Reuters.

Ungarns beslutning om at sætte Dublin-forordningen ud af kraft vækker bekymring i nabolandet Østrig, og her siger en talsmand ifølge Reuters, at man arbejder på »hurtigt at finde en løsning«.

Østrig har selv sat behandlingen af asylansøgninger i bero for at lægge pres på andre EU-lande, så de gør mere for at afhjælpe den stigende flygtningestrøm, skriver Reuters.