Ungarn og Bulgarien vil kopiere israelsk grænsehegn

Israelske forretningskilder afslører interesse fra Bulgarien og Ungarn for at købe en kopi at Israels fem-seks meter høje grænsehegn mod Egypten.

Arkivfoto. En israelsk soldat står ved grænsehegnet mellem Israel og Egypten i nærheden af landsbyen Be'er Milcha. På den anden side af stålhegnet sidder afrikanske migranter. Ungarn og Bulgarien overvejer i øjeblikket at indkøbe de israelsk designede hegn. REUTERS/Nir Elias/Files Fold sammen
Læs mere
Foto: NIR ELIAS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ungarn og Bulgarien, der begge har opført grænsehegn mod henholdsvis Serbien og Tyrkiet for at standse tilstrømningen af flygtninge og migranter, overvejer nu at forstærke hegnene yderligere med en israelsk udgave, skriver Reuters.

Typen, som de to lande er interesseret i, er mage til det, der er opsat langs Israels 230 kilometer lange grænse til Egypten.

Hegnet er mellem fem og seks meter højt og toppet med pigtråd.

Dette hegn blev opført over tre år og færdiggjort i 2013, og kostede den israelske regering 380 millioner dollar, svarende til 2,5 milliarder kroner.

Skal et tilsvarende hegn eksporteres, vil det ifølge industrikilder blive til en pris, der svarer til mindst 13 millioner kroner per kilometer hegn.

Det er israelske forretningskilder, der ifølge Reuters oplyser, at Ungarn og Bulgarien har udtrykt interesse for den hegnstype, der løber langs grænsen til Egypten.

På grund af spørgsmålets følsomhed ønsker kilderne at være anonyme.

På den bulgarske ambassade i Israel siger viceambassadøren, at samarbejdet mellem landenes ministerier er ret følsomt, uden at afvise oplysningerne om den bulgarske interesse.

Samtidig siger en kilde i det ungarske udenrigs- og handelsministerium, at vedkommende ikke er i besiddelse af oplysninger om »igangværende israelsk-ungarske forhandlinger om at købe israelsk-designet grænsekontrol hegn«.

Begge lande har fået international kritik over deres nuværende hegn og ønsker formentlig ikke at flage med de påståede forhandlinger.

Begge lå under den Kolde Krig i den daværende russisk kontrollerede østblok, og var lukket inde bag det såkaldte jerntæppe, der med sin pigtråd og mure skulle tages helt bogstaveligt.