Ung sydafrikaner er tiltalt for øksedrab på sin rige familie

En amerikansk læge er blevet dræbt under en mission i Ukraine, mandag starter retssag mod sydafrikaner, der dræbte sin familie med en økse, og Zlatan Ibrahimovic lover at vende stærkt tilbage efter en skade.

Billede fra marts måned, der viser den tiltalte Henri van Breda, der mødes med hans advokat Lorinda van Niekerk ude foran retten i Cape Town, hvor han er tiltalt for at dræbe sine forældre, sin bror og for at skade sin søster. Fold sammen
Læs mere
Foto: RODGER BOSCH

Mine dræber amerikansk observatør i kaotiske Østukraine

En blev dræbt, og to andre blev såret, da en mine eksploderede under observatørers bil i det østlige Ukraine.

En amerikansk læge, der arbejdede for Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE), blev søndag dræbt under en mission i det østlige Ukraine.

Ud over den dræbte blev to andre såret, da en mine eksploderede under deres køretøj.

OSCE oplyser, at det er første gang, at en af dens observatører bliver dræbt i området. Flere end 700 observatører befinder sig i øjeblikket i regionen, hvor de rapporterer om konflikten mellem Rusland og Ukraine.

Våbenhvilen, der blev indgået mellem Ukraine og russisk-støttede separatister i 2015, bliver krænket jævnligt. I USA ser man konflikten som en af de største forhindringer for et forbedret forhold til Rusland.

Mark Toner, talsmand for det amerikanske udenrigsministerium, siger, at søndagens dødsfald vidner om de farlige vilkår, OSCE arbejder under i landet.

Her kæmper observatørkorpset dagligt med trusler, adgangsforbud og chikane, lyder det fra talsmanden.

- USA beder Rusland om at udnytte landets indflydelse over for separatisterne, så OSCE kan lave en komplet og grundig undersøgelse, siger Toner.

- Denne tragiske hændelse udstiller et behov for alle parter - og især for de russiskstøttede separatister: At de lever op til betingelserne i Minsk-aftalen omgående, siger Mark Toner.

Hen henviser til en aftale, der med Frankrig og Tyskland som mæglere blev underskrevet af Rusland og Ukraine i februar 2015.

Aftalen indebærer en våbenhvile, tilbagetrækning af tunge våben fra frontlinjen og en reform, der skal give det østlige Ukraine flere magtbeføjelser.

Den amerikanske udenrigsminister, Rex Tillerson, talte søndag i telefon med Ukraines præsident, Petro Porosjenko, om søndagens drab.

Tillerson sagde blandt andet til Porosjenko, at Ruslands handlinger i det østlige Ukraine gør det svært at etablere et bedre diplomatisk forhold til Moskva.

/ritzau/Reuters

Ung sydafrikaner er tiltalt for øksedrab på sin rige familie

Mandag begynder retssagen mod en sydafrikansk mand, der er tiltalt for at slå sin familie ihjel med en økse.

I en sag, der har vakt opsigt i Sydafrika, er en 22-årig mand fra en velhavende familie tiltalt for at slå sin bror og sine forældre ihjel med en økse.

Sagen har også trukket overskrifter internationalt, fordi sydafrikansk politi ikke formåede at anholde nogen for de bestialske mord, før den 22-årige Henri van Breda meldte sig selv.

Mandag begynder retssagen mod ham i Cape Town.

Den unge mand er tiltalt for drabene på sin bror Rudi og sine forældre, Martin og Teresa, ligesom at han er tiltalt for drabsforsøg på sin søster Marli, som blev efterladt med voldsomme skader.

Drabene fandt sted i familiens luksusbolig i et eksklusivt golfområde i Stellenbosch uden for Cape Town. Her boede familien efter at være vendt hjem efter flere år i Australien.

I retssalen vil anklagerne forsøge at bevise, hvad de mener skete tidligt om morgenen 27. januar 2015.

Her blev den 21-årige ingeniørstuderende Rudi fundet på en seng gennemblødt af blod ved siden af sin 54-årige far, Martin.

Begge var blevet dræbt med en økse.

Rudis 55-årige mor, Teresa, blev fundet med et åbent sår i hovedet på soveværelsets balkon.

Marli, den 18-årige søster, overlevede, men led alvorlige hjerneskader samt skader på hals og nakke.

Henri van Breda ringede selv til alarmcentralen nogle timer efter angrebet.

På en lækket optagelse af opkaldet fortæller han, at hans familiemedlemmer "bløder fra hovedet", før han tilsyneladende fniser kortvarigt.

Selv havde han mindre blå mærker og rifter, som eksperter mener er selvpåført.

Henri van Breda har fortalt efterforskere, at en fremmed begik drabene i det beskyttede boligkompleks, mens han selv gemte sig på et badeværelse.

Efter sin anholdelse blev den unge sydafrikaner løsladt mod en kaution på godt 55.000 kroner og har siden boet sammen med sin kæreste.

Marli van Breda blev efterladt i koma efter angrebet og lider af hukommelsestab, men hun skal muligvis vidne under retssagen.

Retssagen, der potentielt vil afsløre detaljer om en elitær, men tilsyneladende problemfyldt, families privatliv, har fået stor medieinteresse i Sydafrika. Og der er fortsat juridisk kamp om, hvorvidt den kan sendes direkte på tv.

Lokale medier skriver, at Henri van Breda tilbragte tid i narkoafvænning før drabene.

Han meldte sig selv til politiet 18 måneder efter angrebet. I den tid havde politiet ikke fortaget nogen anholdelser.

/ritzau/AFP

Zlatan lover at vende stærkere tilbage efter skade

Zlatan bestemmer, hvornår Zlatan stopper - ikke en skade. Det fastslår den 35-årige svensker på Instagram.

En alvorlig skade skal ikke få lov at gøre en ende på Zlatan Ibrahimovic' karriere.

Det slår Manchester Uniteds 35-årige svensker fast i et opslag på det sociale medie Instagram.

- Jeg vil gå igennem dette som alt muligt andet og vende tilbage endnu stærkere.

- Jeg har indtil videre spillet med et enkelt ben, så det burde ikke blive et problem, skriver Ibrahimovic på vanlig kæk vis.

Den rutinerede svensker pådrog sig en alvorlig skade under Manchester Uniteds kamp mod Anderlecht i sidste uge.

Efter en luftduel i belgiernes felt landede han forkert og fik et vrid i knæet.

Lørdag skrev BBC, at 35-årige Ibrahimovic er ude i resten af sæsonen.

Men det melder United ikke noget om. Tværtimod vil klubben have specialister til at undersøge ham.

Ibrahimovic har kontrakt med United frem til sommer, og det vides ikke, om aftalen bliver forlænget eller ej.

Svenskeren selv virker opsat på at vende tilbage til banen.

- Én ting er sikkert. Jeg bestemmer, hvornår det er slut. Intet andet. At give op er ikke en mulighed. Vi ses snart, skriver han på Instagram.

Manchester United måtte undvære både den svenske angriber og argentinske Marcos Rojo i søndagens sejr over Burnley.

- Alle er meget triste. Vi tænkte på dem, og de må være stærke, siger manager José Mourinho om de to skadede spillere ifølge nyhedsbureauet AFP.

Han mener, at skaden er særlig trist for holdets svenske angriber, der nu skal kæmpe med tiden for at vende tilbage på topniveau.

- Ingen fortjener at blive skadet, men i dette tilfælde er det endnu mere trist, fordi det på dette tidspunkt i Zlatans karriere er meget, meget hårdt, tilføjer portugiseren.

Han ønsker ikke at spekulere i, hvorvidt Zlatan har spillet sin sidste kamp på allerhøjeste niveau.

- Det er jeg ligeglad med i øjeblikket. Jeg ønsker bare, at spilleren kommer sig, så godt han kan, og så må vi se, siger José Mourinho.

/ritzau/