Ung socialistisk latina sender chokbølger gennem Det Demokratiske Parti: Hvem i alverden er Alexandria Ocasio-Cortez?

Alexandria Ocasio-Cortez har fået en chokbølge til at rulle gennem Det Demokratiske Parti ved overraskende at slå en klassisk topkandidat i New York.

Den venstreorienterede demokrat Alexandria Ocasio-Cortez festede i Bronx i New York, hvor hun er født og opvokset, efter sin overraskende sejr over den klassiske topdedemokrat, Joseph Crowly. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scott Heins / Getty Images / Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den 28-årige latina Alexandria Ocasio-Cortez' forbløffede ansigtsudtryk sagde alt, da hun på en skærm på valgnatten så, hvordan hun i Demokraternes primærvalg i New Yorks 14. distrikt førte over sit partis fjerde højest placerede i Repræsentanternes Hus, Joseph Crowly.

Hun kunne næsten ikke fatte det, og med sin sejr over Det Demokratiske Partis klassiske topkandidat sendte hun en chokbølge gennem partiet.

 

Ingen havde forudset, at en så ung socialistisk kandidat overhovedet kunne være en trussel for den dobbelt så gamle Joseph Crowly, der har siddet i Kongressen i ti perioder og var kandidat til at tage over fra Nancy Pelosi som Demokraternes leder i Repræsentanternes Hus.

Selv havde Alexandria Ocasio-Cortez tidligt på valgdagen i et tweet ironiseret over, at pressen end ikke gad navngive hende, sådan som CNN skriver i et portræt.

»En pige har ikke noget navn: Overskrifter fra Det Politiske Patriarkat,« skrev hun i sit tweet over et billede af en overskrift fra Daily News, som nævnte Crowlys navn, men ikke hendes.

Nu er hendes navn dog pludselig på alles læber.

For hvem i alverden er Alexandria Ocasio-Cortez?

Som CNN også skriver, så begyndte hendes egen fortælling i Bronx, New York, hvor hun er født og opvokset i en arbejderfamilie med rødder i Puerto Rico. Hun studerede på Boston Universitet og har arbejdet for senator Ted Kennedy.

Men efter hendes fars død i 2008 arbejdede hun også i lavtlønnede job i restauranter for at spæde til familiens økonomi, og indtil for et år siden arbejdede hun på en bar.

Under præsidentvalgkampen i 2016 arbejdede hun som organisator for senator Bernie Sanders, og i 2017 lancerede hun så sin egen kampagne for at overtage Crowlys kandidatur.

Som New York Times påpeger i en leder syntes Crowly og hans kampagne at have begået samme fejl som Hillary Clinton under præsidentvalgkampen i 2016 - de var for arrogante og tog deres popularitet som en selvfølge og begik »hybris«.

Eksempelvis prioriterede Joseph Crowly ikke et valgmøde med Alexandria Ocasio-Cortez.

Med valget af Ocasio-Cortez som Demokraternes kandidat i New Yorks 14. distrikt har vælgerne sendt et signal til Det Demokratiske Partis etablerede garde, men også Det Republikanske Parti forud for Midtvejsvalget, som New York Times skriver.

»Der er fyret op under den liberale base, der kommer til afstemningerne, og det er forbundet med stor risiko at ignorere den,« hedder det i lederen.

For få dage siden var Alexandria Ocasio-Cortez ved grænsen til Mexico en del af en protest mod tidens store indvandringsemne - splittelse af børn fra deres forældre ved grænsen - når familier bliver fanget ved forsøg på ulovlig indrejse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Joe Raedle / Getty Images / Ritzau Scanpix.

»Ocasio-Cortez' sejr er et levende bevis på et vagtskifte. Ud over at kræve en mere liberal indvandringslovgivning krævede hun Medicare (offentlig lægehjælp) til alle og en føderal jobgaranti. Hun talte også om boligkrisen i New York City, et problem der går lige ind hos mange vælgere.«

Avisen skriver, at Det Demokratiske Partis lederskab ikke har formået at afspejle de ændringer, som bykvarterer som Queens og Bronx står for - at minoritetsgrupper her udgør majoriteten.

»Det var noget, Ocasio-Cortez var i stand til at udnytte, og som en del af en ny generation af unge kastede hun sig over disse uberørte liberale Demokrater, der ikke længere vil vente på, at det bliver deres tur.«

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA