Ung mor fandt international pædofiliring på Facebook - og gik til modangreb

Indonesiske kvinder er gået til modangreb mod en online pædofiligruppe, der har delt Facebook-billeder af børn. Gruppen havde tusinder af medlemmer og har delt 400 videoer and 100 fotos. Der er mistanke om et internationalt pædofilenetværk.

FBI mistænker, at den pædofiliring, som en indonesisk mor fandt på Facebook, er international. AFP PHOTO / LOIC VENANCE Fold sammen
Læs mere
Foto: LOIC VENANCE

29-årige Risrona Simorankir har lagt billeder af hendes børn på Facebook, siden de blev født. Det er glade øjeblikke fanget på video eller som foto. Men en dag i marts faldt hun over en blog, der beskrev en Facebook-gruppe, hvor pædofile delte billeder af børn. Billederne var oftest taget direkte fra forældres Facebook-profiler.

Hun meldte sig ind i gruppen for at finde ud af, hvad der egentlig foregik. Men de 7.000 brugeres adfærd var for meget for hende.

»Jeg meldte mig ind i gruppen, men forlod den efter et par timer. Jeg kunne ikke klare det. Indholdet var så forfærdeligt. De er ikke menneskelige,« siger hun til BBC, der har skrevet historien om de indonesiske mødre. Efter opdagelsen har Risrona Simorankir gjort sin profil helt privat.

Kort tid efter opdagelsen fik Siromankir hjælp af sin veninde Michelle Lestari. Risrona Simorankir fortsætter:

»De taler om, hvordan man kan henvende sig og forføre et barn til at have sex med dig. Om hvad man kan gøre for at vide sig sikker på, at børnene ikke fortæller forældrene noget og om, hvordan man har sex med børn uden at få dem til at bløde,« siger hun og fortæller, at en person berettede om, hvordan han havde misbrugt sin nevø.

Michelle Lestari fortæller til BBC, at de to kvinder begyndte at tage screen-shots af indholdet. Heriblandt billeder af administratorerne, samtaler i gruppen og i enkelte tilfælde endda telefonnumre fra brugernes private profiler.
Og så meldte de det til politiet. Og det samme gjorde flere andre mødre, fortæller Michelle Lestari.

14. marts anholdt det indonesiske politi så de første fem mistænkte. Det indonesiske politi er nu begyndt at koordinere med FBI om sagen, da der er mistanke om et internationalt netværk. Én af de mistænkte havde 11 WhatsApp-grupper, der var forbundet til 11 forskellige lande, hvor de delte billeder med hinanden.

Et samfundsmæssigt problem i Indonesien

Overgreb begået mod børn er et samfundsmæssigt problem i Indonesien, og folket ser passivt til. Det mener Arist Merdeka Sirait, der er formand for Indonesia's Child Protection Commision (KPAI). Han siger bl.a.:

»Folk tror stadig, at pædofili eller seksuelle overgreb kun drejer sig om penetration eller voldtægt. De bliver nødt til at indså, at når man tager på et barns bagdel, så er det også et overgreb.«

I Indonesien kan pædofile dømmes til kemisk kastration og endda dødsstraf. En lov, der blev vedtaget sidste år.