Fra et væld af pastaretter over pizza til den klassiske dessert tiramisu.
Det italienske køkken har bidraget med nogle af de mest kendte retter i verden, og nu får Italien Unescos ord for, at det sydeuropæiske land kan noget helt særligt på madscenen.
Onsdag har Unesco således optaget Italiens kogekunst på listen over verdens immaterielle kulturarv.
Det skriver Unesco på det sociale medie X og på sin hjemmeside.
Den italienske kogekunst er blevet optaget på listen under Unescos konference for immateriel kulturarv i Indiens hovedstad, New Delhi.
I beskrivelsen af italiensk kogekunst lægger Unesco især vægt på det sociale aspekt omkring madlavningen.
- Det er en fælles aktivitet, som lægger vægt på nærhed omkring maden, respekt for ingredienserne og fælles øjeblikke ved bordet.
- Folk i alle aldre og af alle køn deltager, udveksler opskrifter, forslag og fortællinger, og bedsteforældre giver ofte traditionelle retter videre til deres børnebørn. Viden og evner relateret til madlavning gives videre både uformelt inden for familierne og formelt i skolerne og på universiteterne.
Desuden påpeger Unesco, at råvarerne spiller en central rolle det italienske køkken, og at madlavningen bygger på opskrifter, som har fokus på, at madvarer ikke skal gå til spilde.
Unesco er FN's organisation for uddannelse, kultur, kommunikation og videnskab.
Organisationen udpeger både fysisk og immateriel verdensarv.
Den oprindelige verdensarvsliste over kultur- og naturarv blev oprettet i 1972 og har som formål at beskytte verdens uerstattelige kultur- og naturarv.
Siden 2008 har Unesco udpeget verdens immaterielle kulturarv.
/ritzau/
