Undskyld på nye spændende måder

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I disse år må små og store politiske ledere i EU øve sig på at beklage så dybt, at det lyder som en undskyldning – uden strengt semantisk at være det.

I april 2009 svor Anders Fogh i Istanbul, at han aldrig selv ville tegne Muhammed og forsikrede, at han respekterer islam og fordømmer krænkelse af religiøse følelser. Det forlyder, at Erdogan, der dengang var premierminister, klappede ad talen. Han opfattede den som en undskyldning, og det samme gjorde de tyrkiske medier.

Den danske offentlighed var ikke begejstret. Men så på den anden side: Vi er jo en småstat.

Det samme kan man ikke sige om Sverige. Det er en mellemstor magt i EU. Alligevel har både den svenske udenrigsminister, Margot Wallström, og den svenske statsminister, Stefan Löfven, til dato nægtet at svare de svenske medier på, om de sidste år decideret gav en undskyldning for at afslutte den diplomatiske strid med Saudi-Arabien. Margot Wallström var kommet for skade at sige i Riksdagen, at Saudi-Arabien er et middel­alderligt diktatur, hvor man pisker bloggere og forbyder kvinder at køre bil. Saudi-Arabien trak sin ambassadør hjem og lagde sammen med andre arabiske lande an til en boykot af Sverige, der ville koste landet milliarder alene i tabt våbeneksport. Det krævede personlige breve fra selveste den svenske konge og fra statsministeren, overbragt af en gesandt af von Sydow-slægten, at formilde kongedømmet. Wallström måtte forsikre, at hun var blevet misforstået, og at hun har den dybeste respekt for islam. De saudiske medier mente at vide, at Sverige havde sagt undskyld.

Nu er turen så kommet til EUs mægtigste magt, Tyskland. Kansler Angela Merkel har i sidste uge i en telefonsamtale med den tyrkiske premierminister, Ahmed Davutoglu, dybt beklaget, at en tysk TV-komiker i et smædedigt har kaldt Erdogan en gedeknepper, og det der er værre. Der kan ikke gå lang tid, før de tyrkiske medier skriver, at Erdogan har fået en undskyldning.

Merkels brødebetyngethed bør interessere os alle, for den vedrører hele EU. Forklaringen blev så fint formuleret af chefen for mediekoncernen Springer, Mathias Döphner, i et åbent brev, bragt i avisen Die Welt. Han skrev, som det fremgik af Berlingske i går: »For den mindre modydelse af tre milliarder euro styrer Erdoğan flygtningestrømmen på en måde, der forhindrer, at forholdene i Tyskland kommer ud af kontrol. De må derfor forstå, hr. Böhmermann, at den tyske regering siger undskyld til den tyrkiske regering for Deres ufølsomme bemærkninger. De er ganske enkelt – kunstnerisk frihed eller ej – »ikke hjælpsomme« i den aktuelle situation.«

Mathias Döphners brev var tænkt som en støtteerklæring til TV-komikeren, og han ønskede at lægge afstand til Merkel. Men det ændrer ikke ved, at han har fuldstændig ret i sin analyse. EU har mere brug for Tyrkiet end nogensinde; for vi forsøger at få Tyrkiet, der allerede hænger på flere millioner flygtninge, til at bremse tilstrømningen af asylansøgere til EU på den eneste måde, som det realistisk kan ske: Nemlig med magt. Det vil vi helst selv være fri for.

Og hvis befolkningerne i EU skal vælge mellem at bremse asyltilstrømningen og smæde Erdogan uden at skulle sige undskyld bagefter, så er der nok ingen tvivl om, hvad befolkningerne vil vælge.

På den hårde realpolitiske måde lærer den vestlige offentlighed langsomt, at det at have ret overhovedet ikke er det samme som at ret: Ret hviler nemlig altid på magt. Det er en svær erkendelse, for i en lang periode efter Murens fald var det Vesten, der bestemte i verden, og vi bildte os ind, at det var, fordi vi havde ret. Og vi havde skam ret, for demokrati og borgerrettigheder er selvfølgelig bedre. Men det var ikke derfor, vi bestemte i verden; det var, fordi vi var stærke.

Det er desværre ved at være slut nu. EU er ikke længere det magtcenter, det var engang. De andre er pludselig ikke mere afhængige af vores velvilje, end vi er af deres. Derfor skal vi til at træffe hårde valg. Enten skal vi vælge vores kampe med større omhu. Eller også skal vores politiske ledere lære at sige undskyld på hundrede nye, spændende måder.