Undervandsrobotter leder efter tsunamiofre

Sammen med USA har Japan sat to robotter i vandet, der skal lede efter ofre fra naturkatastrofen.

Flere end 14.000 er savnet efter jordskælvet og den efterfølgende tsuami i Japan. Fold sammen
Læs mere
Foto: EVERETT KENNEDY BROWN

To undervandsrobotter har gennemsøgt en bugt i det nordøstlige Japan for at lede efter ofre fra den tsunami, der ramte landet for omkring seks uger siden. Missionen bliver ledet af et hold fra USA og Japan.

Robotterne fandt ingen ofre i eftersøgningen hverken tirsdag og onsdag, men de fandt ud af, at vandet ud for havnen ved fiskerbyen Minami Sanrikucho var fri for større forhindringer, og dermed kan havnen inden længe blive åbnet igen.

- Vandet i havnen er stadig så mudret, at det er svært at undersøge den på grund af manglende sigtbarhed. Robotternes sonar og videokameraer kan give os et indblik i situationen under vandet, siger Akihiro Dazai fra de lokale fiskerimyndigheder.

Jordskælvet og den efterfølgende tsunami har været skyld i mere end 27.000 døde eller savnede personer i hele Japan.

I havnebyen Minami Sanrikucho, som havde omkring 18.000 indbyggere, blev omkring 450 personer dræbt, mens 640 personer fortsat savnes.

Missionen med undervandsrobotterne bliver leddet af Det Internationale Redningsinstitut, en frivillig japansk organisation. Den har fået hjælp fra et amerikansk center for robotforskning, som specialiserer sig i eftersøgninger med robotassistance.

Torsdag er holdet rykket videre til den tsunamihærgede by Rikuzen Takata, hvor man vil foretage lignende søgninger efter ofre.

/ritzau/AFP