Undersøgelse: Fremmed ubåd krænkede svenske farvande

Sidste efterår var Sverige i dagevis på den anden ende over jagten på en formodet russisk ubåd i den svenske skærgård. Nu slår en analyse fast, at svenske farvande blev krænket af fremmed ubåd.

Der var uden tvivl en fremmed ubåd i svensk farvand sidste år, viser en analyse lavet af det svenske forsvar. Fold sammen
Læs mere
Foto: SWEDISH DEFENCE

Svensk farvand blev »uden for al rimelig tvivl« krænket af en udenlandsk ubåd, der blev observeret i oktober 2014, lyder det i en analyse af hændelserne lavet af det svenske forsvar.

Efter flere kilder i oktober 2014 observerede noget, der kunne minde om en ubåd i skærgården ud for Stockholm, indledte svenskerne, hvad der dengang blev betegnet som den største ubådsjagt siden Den Kolde Krig. I dagevis afsøgte det svenske forsvar farvandet.

Selv om meget dengang pegede på, at ubåden var af russisk oprindelse - der blev blandt andet opsnappet radiokommunikation fra en sender i området på russisk og krypterede beskeder sendt til en modtager i Kaliningrad - har det i rapporten ikke været muligt at fastslå en nationalitet på ubåden. Rusland nægtede dengang, at der var tale om en russisk ubåd.

Sagen vakte opsigt, fordi den bragte mindelser frem om Den Kolde Krig, hvor russiske ubåde ofte var i fremmede vande. Blandt andet i oktober 1981, hvor en mere end 50 meter russisk ubåd gik på grund ud for Karlskrona og skabte en højspændt diplomatisk situation mellem Sverige og Rusland.

Rapporten fra det svenske forsvar beror blandt andet på analyser af havbunden, oplysninger fra svenske efterretningsmyndigheder og dybdegående interview med øjenvidner.