Underordnede om Trump-benådet elitesoldat: »Han er freaking ondskabsfuld«

New York Times offentliggør videomateriale med belastende vidneudsagn mod en teamchef i Navy SEAL-korpset, der først blev delvist frikendt for anklager om krigsforbrydelser og senere helt rehabiliteret af præsident Donald Trump.

Edward Gallagher, der her ses på vej til retten under sommerens sag mod ham, har forsvaret sig mod anklagerne ved at beskylde sine tidligere underordnede for at være kujoner.  Fold sammen
Læs mere
Foto: SANDY HUFFAKER/AFP/Ritzau Scanpix

Er Edward Gallagher en eksemplarisk soldat og blandt USAs »greatest fighters«? Eller gik befalingsmanden fra den amerikanske flådes elitehed langt over stregen, da han i 2017 ledede et Navy SEAL-hold i Irak?

Præsident Donald Trump er overbevist om det første og det i en sådan grad, at han i november rehabiliterede Gallagher, der nogle måneder forinden ellers var blevet degraderet ved en militærdomstol.

En omdiskuteret beslutning, der ikke er blevet mindre kontroversiel, efter at New York Times lørdag kunne offentliggøre videomateriale fra afhøringen af de underordnede, der havde beskyldt Gallagher for at begå krigsforbrydelser.

»Fyren er freaking ondskabsfuld,« hævder en af elitesoldaterne – special operator Miller – mens han kæmper med at holde tårerne tilbage under vidneudsagnet om teamlederens påståede bestialske opførsel.

»Det var tydeligt, at han havde det helt fint med at dræbe hvad som helst, der bevægede sig,« tilføjer en af gruppens snigskytter, special operator first class Joshua Vriens.

De underordnede beskylder Gallagher for drab på civile samt for at have stukket en stor jagtkniv i halsen på en såret fange for derefter at arrangere et gruppebillede omkring det skændede lig.

Militærdomstolen frifandt ham for drabet. Og en relativt mild straf for billedseancen blev som nævnt omgjort af Trump, der lørdag lod sig fotografere med den krigsforbryderanklagede befalingsmand og hans kone.

Med som gave havde Gallagher ifølge flere medier et sort/hvidt IS-flag, der formodes at være den genstand, Trump står med i hænderne på et billede fra modtagelsen, som parret har lagt ud på Instagram.

I det mindste ikke racist

Det nu offentliggjorte materiale omfatter foruden videoerne også uddrag fra en chat, hvor Gallaghers underordnede blandt andet diskuterer konsekvenserne ved at bryde Navy SEAL-korpsets uskrevne regler om, at man ikke »sladrer« om hinanden.

Det er da også kun syv af holdets 22 medlemmer, som har vidnet mod deres tidligere foresatte. To vidnede til fordel for ham, og en enkelt trak anklagerne om knivdrabet på den sårede fange tilbage under retssagen.

»I en perfekt verden ville der ikke være nogen risiko (ved at vidne, red.), men der befinder vi os ikke,« siger Rick Haas, en tidligere højtstående officer i korpset til New York Times.

Gallaghers opførsel var imidlertid så modbydelig, at syv af de underordnede valgte at bryde tavshedens lov. En af dem med henvisning til, at han jo på et tidspunkt – efter sin død – skal stå til ansvar over for »en højere magt«.

En »god« ting har soldaterne imidlertid at sige om Gallagher i videooptagelserne. Han er i det mindste ikke racist. På spørgsmålet om, hvorvidt han udviste had overfor folk fra Mellemøsten, svarer Special Operator Scott:

»Jeg tror, at han bare har lyst til at dræbe, hvem som helst han kan.«