Umage par danner græsk front mod EUs sparekrav

Venstreorienterede Syriza danner regering med støtte fra det højreorienterede parti De Uafhængige Grækere. Partierne er enige om et opgør med EUs sparepolitik men er langt fra hinanden på andre områder.

Efter et raskt møde i går formiddag stod det klart, at en koalition mellem søndagens absolutte sejrsherre ved det græske valg, Alexis Tsipras (t.h.), og hans venstreorienterede parti, Syriza, og det højrenationalistiske De Uafhængige Grækere med Panos Kammenos (t.v.) i front var på plads. Fold sammen
Læs mere

BRUXELLES/LONDON: Grækenlands nye premierminister, Alexis Tsipras, er ikke en mand, der spilder tiden. Efter søndagens valgsejr for Tsipras’ stærkt venstreorienterede Syriza tog det kun en times møde i går formiddag, før en koalition med det højrenationalistiske De Uafhængige Grækere var på plads. De to partier har grundlæggende ret forskellige politiske ideologier, men den fælles front mod den europæiske sparepolitik har bragt det umage par sammen.

Dermed sender Tsipras også et klart signal om, at et opgør med den hestekur, som EU har krævet i Grækenland, og eftergivelse af dele af Grækenlands gæld er de absolutte topprioriteter – og vigtigere end de ideologiske forskelle mellem de to partier. Den hurtige enighed om en politisk aftale er dog ingen stor overraskelse i den forstand, at De Uafhængige Grækere sammen med Syriza var med til at blokere for valget af en ny præsident mellem jul og nytår. Sammenholdet medførte, at det valg blev udskrevet, som nu har gjort Tsipras til Grækenlands nye premierminister.

Men Tsipras ved, at han til visse dele af sin sociale politik kan få brug for anden støtte, end De Uafhængige Grækere kan levere. Han førte i går derfor også forhandlinger med partiet To Potami, der er et nydannet centrumparti med medlemmer fra både venstre og højre i græsk politik, og som til Berlingske har understreget, at man vil gøre alt for at holde Grækenland inde i såvel euroen som EU. Tsipras har også erklæret, at han »ønsker« en aftale, hvor landet bibeholder euroen.

Næsten fuldt flertal

Syriza mangler med sine 149 medlemmer af det 300 personer store græske parlament lige præcis et par mandater for at have flertal alene, og Tsipras er derfor nødt til at sikre sig flere muligheder for flertal, der kan giver noget manøvrerum. At holde sammen på Syrizas forgreninger fra tidligere marxistiske og maoistiske partier, grønne og EU-skeptikere samt tidligere centrum-venstre-politikere, kan i sig selv også blive udfordrende, ikke mindst fordi De Uafhængige Grækeres ganske nationalistiske toner ikke er en smagfuld kop te for alle 149 Syriza-medlemmer af det nyvalgte, græske parlament. I aftes stod det endnu ikke klart, om den politiske aftale ville indebære ministerposter til det græske højreparti.

Syriza har i et politisk manifest beskrevet fire politiske »søjler«, som partiet straks ønsker at sætte i værk for at bringe Grækenland ud af krisen: At imødegå den humanitære krise, at genstarte økonomien og fremme retfærdighed omkring skatteopkrævning, genskabe arbejdspladser og at transformere det politiske system i en mere demokratisk retning. Udgifterne er anslået til lige under 12 milliarder euro, der er tænkt modsvaret af indtægter og fonde. Først og fremmest er det en plan, der markant vil ændre den indgåede sparekurs med EU til i stedet at fokusere på at øge statens indtægter og forsøge at skabe vækst gennem offentlige investeringer.

I Bruxelles blev Syrizas store valgsejr i går mødt med et afdæmpet tillykke og en ret klar afvisning af mulighederne for gældseftergivelse til Grækenland. På gårsdagens møde mellem eurolandenes finansministre blev det understreget, at EU stadig står klar til at forhandle om yderligere hjælp til Grækenland, men ingen ville tale om gældseftergivelse, som Syriza og De Uafhængige Grækere kræver. Håbet i EU er, at Tsipras vil vise sig som pragmatisk og kompromissøgende, når det kommer til stykket. En koalition med De Uafhængige Grækere tyder ikke umiddelbart på den store kompromisvilje, men Europa-Parlamentets formand, tyske Martin Schulz, understregede i sin lykønskning til Tsipras, at den nye græske premierminister netop er en »pragmatisk« mand.