Uledsagede flygtningebørn strømmer til Sverige

Et markant stigning i antallet af uledsagede flygtningebørn har sat de svenske immigrationsmyndigheder under pres. I Malmø ankommer 40 uledsagede børn dagligt.

Migranter har slået lejr på grænsen mellem Grækenland og Makedonien. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIKOS ARVANITIDIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da Sverige i 2006 planlagde sit system til modtagelse af uledsagede flygtningebørn, var forventningen, at landet ville modtage omkring 400 årligt.

Men i løbet af denne sommer er der kommet flere end det antal ugentligt. I løbet af de seneste to uger er der ankommet henholdsvis 607 og 676 børn til landet.

Derfor slår den svenske myndighed med ansvar for modtagelse af flygtninge, Migrationsverket, nu alarm i en pressemeddelelse på styrelsens hjemmeside.

 

»Det store antal børn medfører et pres på Migrationsverkets ansøgningsenheder. Trods forstærkning formår man ikke at registrere børnene i den takt, som kræves for at børnene tilstrækkeligt hurtigt kan anvises til en modtagerkommune,« skriver styrelsen.

Den store tilstrømning er i første omgang primært en udfordring for de kommuner, hvor børnenes asylansøgninger skal behandles, inden de kan blive fordelt i resten af Sverige.

En af de mest pressede kommuner er Malmø, hvor der for øjeblikket kommer omkring 40 uledsagede børn dagligt – hvor det var 40 om ugen tidligere på sommeren. Her har kommunen åbnet fem nye bo­steder og ansat 70 medarbejdere. Ifølge den ansvarlige chef bliver konsekvensen bl.a., at man tvinges til at skære andre steder.

»Vi bliver nødt til at håndtere myndighedsudøvelsen, så jeg bliver nødt til at bortprioritere det forebyggende arbejde,« siger chef for den sociale ressourceforvaltning i Malmø Annelie Larsson til Sveriges Radio.

Alderen skal tjekkes

Derfor opfordrer Migrationsverket nu kommunerne til en dialog om, hvordan man bedre kan håndtere den store vækst i antallet.

De uledsagede børn er overvejende unge mænd i aldersgruppen 13-17 år. Nogle er også ældre, og at fastslå alderen for en række af de ankommende, der hævder at være under 18 år, men ikke er det, har voldt de svenske myndigheder problemer.

Ifølge Göteborgs-Posten skyldes den markant øgede tilstrømning en regelændring fra 2013, hvor Miljøpartiet i samarbejde med den borgerlige regering sænkede kravene for at opnå asyl for uledsagede.

Den svenske migrationsminister, socialdemokraten Morgan Johansson, siger til svt.se, at kommunerne for indeværende må klare tilstrømningen inden for de eksisterende budgetter. Han lover dog, at der vil blive tilført yderligere midler til kommunerne næste år.

»Vi ligger i forhandlinger lige nu, men jeg kan sige, at der kommer en reel investering, som vil gøre det lettere for kommunerne,« siger Morgan Johansson.

Han understreger, at han ikke tror, at antallet af uledsagede børn vil mindskes fremover, og at Sverige derfor bliver nødt til at have et større beredskab, som kan håndtere den fortsatte tilstrømning.