Uledsagede flygtningebørn koster milliarder: Nu vil tyske politikere kontrollere deres mobiltelefoner

Et stigende antal uledsagede mindreårige udlændinge ankommer til Tyskland. Nu vil konservative politikere tjekke flygtningebørns mobiltelefoner for at gøre op med voksende milliardudgifter

Tysklands familieminister Manuela Schwesig uddeler legetøj til børn på flygtningehjem i Berlin. Tal fra familieministeret viser en stigning i antallet af uledsagede flygtningebørn, hvilket medfører voksende udgifter i Tyskland. Fold sammen
Læs mere
Foto: FABRIZIO BENSCH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Tyskland står over for milliardudgifter i forbindelse med ankomsten af et stigende antal uledsagede mindreårige fra udlandet.

Udsigten til øgede udgifter får nu CDU-politikere til at kræve en ændring i den hidtidige udvisningspraksis. Det skal gøres lettere at sende uberettigede asylansøgere og mindreårige på tålt ophold ud af Tyskland, lyder beskeden fra en fremtrædende konservativ.

»Når forældreløse mindreårige fra Polen eller Frankrig pågribes i Tyskland, finder man frem til deres familie«, siger Michael Kretschmer, der er vice-formand for CDU’s gruppe i forbundsdagen, til Die Weltl.

»Hvis den uledsagede kommer fra Afghanistan eller Afrika, bliver de anbragt hos ungdomsmyndighederne og med store omkostninger forberedt på permanent indvandring, selv hvis den unge telefonerer med sin familie hver aften.«

Omkostningerne stiger i takt med et stigende antal udenlandske børn og unge under 18 år, der søger mod Tyskland. Mens 602 uledsagede flygtningebørn kom til Tyskland i 2005, var tallet i 2015 steget til 42.309. Tallene for 2016 er endnu ikke tilgængelige.

En uledsaget mindreårig flygtning eller migrant koster gennemsnitligt den tyske stat 5250 euro (ca. 39.000 kr.) om måneden. Ud fra beregninger foretaget af Die Welt må den tyske stat derfor kalkulere med udgifter i størrelsesordenen 29,3 mia. i 2017. En beregning, der vel at mærke forudsætter, at det nuværende antal af uledsagede mindreårige i Tyskland ikke stiger yderligere.

Mobiltelefoner skal undersøges

Den tyske regering gør i øjeblikket en stor indsats for at hjemsende og udvise uberettigede asylansøgere og migranter uden udsigt til at få opholdstilladelse i Tyskland.

Som led i regeringens bestræbelser foreslår CDU-vicegruppeformanden Michael Kretschmer, at udlændingemyndighederne fremover får tilladelse til at undersøge mobiltelefoner og andre kommunikationsmidler, som uledsagede flygtningebørn anvender under kontakt med personer i hjemlandet.

Samme signal kommer fra Kretschmers partifælle, indenrigsminister Thomas de Maizière, der med et nyt lovforslag vil give udlændingemyndighederne tilladelse til at undersøge asylansøgeres mobiltelefoner.

Dermed vil den tyske regering i tvivlstilfælde lette myndighedernes muligheder for af fastslå identiteten på flygtninge og migranter uden pålidelige identitetspapirer. 2 ud af tre asylansøgere ankommer ifølge Die Welt til Tyskland uden pas eller andre dokumenter.

Slet ikke mindreårige

Netop når det gælder asylprocessen i Tyskland, er der væsentlige problemer med uledsagede mindreårige. Tyske udlændingemyndigheder beklager, at mindreårige udlændinge, hvoraf 90 pct. er drenge, oftest undlader at søge om asyl i Tyskland.

Særligt migrant- og flygtningebørn fra Afghanistan og Nordafrika, som Tyskland betragter som sikre oprindelseslande, søger sjældent om asyl i Tyskland. Kun 42 pct. af uledsagede flygtningebørn fra Afghanistan søgte om asyl i 2016. Uledsagede mindreårige, der ikke søger om asyl, tolereres ofte på tålt ophold i Tyskland.

Ikke mindst fordi gældende lovgivning gør det meget vanskeligt for udlændingemyndigheder at hjemsende uledsagede mindreårige.  »Før hjemsendelse af en uledsaget mindreårig udlænding skal myndighederne sikre sig, at vedkommende kan overgives til et familiemedlem, en værge eller en egnet institution i modtagerlandet«, lyder det i den tyske udlændingelov.

I praksis sker det meget sjældent, at udlændingemyndighederne eller Jugendamt finder egnede modtagere i hjemlandet.  I 2016 har udlændingemyndighederne ikke gennemført hjemsendelser af uledsagende flygtninge og migranter under 18 år, beretter Die Welt.

Derudover viser tal fra familieministeriet i Berlin, at mange angiveligt mindreårige ofte slet ikke er mindreårige. I dag er 16.664 uledsagede flygtninge over 18 år registreret hos den tyske ungdomsmyndighed Jugendamt, der er ansvarlig for uledsagede mindreårige. Ifølge Die Welt er 70 pct. af uledsagende flygtningebørn over 16 år.

Når uledsagede mindreårige tidligere er blevet registreret som i andre europæiske lande, bliver de som regel afvist, hvis de forsøger at rejse ind i Tyskland. I 2016 blev 649 uledsagede mindreårige afvist ved den tyske grænse.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland