Ukraines soldater må nu bruge våben

På samme dag som en ukrainsk soldat er blevet dræbt, har de ukrainske tropper på Krim fået regeringens tilladelse til at skyde om nødvendigt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

UKRAINE: En ukrainsk soldat er tirsdag blevet dræbt på en militærbase på Krimhalvøen, og derfor har den ukrainske regering givet hæren på halvøen lov til at bruge våben.

»Ukrainske soldater i den selvstyrende republik Krim må anvende våben til at forsvare sig selv og beskytte deres liv,« siger den ukrainske forsvarsminister ifølge AFP i en pressemeddelelse.

Hidtil har soldaterne på halvøen i Sortehavet, der for tre uger siden blev indtaget af russiske soldater, fået besked på, at de skulle undgå at bruge våben under et angreb.

Men efter drabet på soldaten har Ukraines premierminister, Arsenij Jatsenjuk, ikke tøvet med at anklage russiske soldater for at stå bag tirsdagens drab på den ukrainske soldat og for at have såret to andre på basen i Krims hovedby, Simferopol. En af de sårede er ifølge den ukrainske leder blevet tæsket med jernrør. Han fastholder desuden, at krisen mellem Ukraine og Rusland nu er trådt ind i en ny, militær fase.

»Russiske soldater er begyndt at skyde mod ukrainske soldater, og det er en krigsforbrydelse,« siger han ifølge flere medier.

Talsmanden for Ukraines forsvarsminister har dog sagt til Reuters, at angrebet på militærbasen er begået af »ukendte styrker, der var fuldt bevæbnede og tildækket«. Der er også forlydender fremme om, at en prorussisk soldat skulle være blevet dræbt af skud, men ingen af anklagerne er bekræftet af uafhængige kilder. Det samme gælder et forlydende om, at soldaterne på den ukrainske base har skiftet til russisk side.

I weekenden proklamerede den ukrainske forsvarsminister, at Rusland og Ukraine havde indgået en aftale om ikke at angribe hinanden på Krimhalvøen frem til 21. marts. Men forholdet mellem de to lande er forværret yderligere, efter at et flertal på Krim søndag stemte ja til at blive en del af Rusland.