Ukraines regering nationaliserer gældstynget storbank

Regeringen har taget kontrollen over landets største privatejede bank for at undgå en økonomisk krise.

Nationaliseringen af PrivatBank sker, efter rygter om at banken kæmper med en enorm gæld. Banken har været i myndighedernes søgelys på grund af præsident Petro Porosjenkos kamp mod korruption. Reuters/Valentyn Ogirenko Fold sammen
Læs mere

Kiev. Ukraines regering har søndag nationaliseret landets største privatejede bank i et forsøg på at afværge en økonomisk nedsmeltning i den tidligere sovjetiske stat.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Overtagelsen sker, efter at der har floreret rygter om, at PrivatBank, der ejes af milliardæren Igor Kolomojskij, kæmper med en enorm gæld.

Kolomojskij har været i myndighedernes søgelys på grund af præsident Petro Porosjenkos kamp mod korruption.

Lokale medier har samtidig rapporteret, at banken har udstedt lån til udvalgte insidere, som måske aldrig betaler lånene tilbage.

Alene rygterne fik værdien af PrivatBanks obligationer til at falde med næsten 50 procent i slutningen af november.

Den ukrainske regering oplyser i en erklæring, at den overtager banken helt og holdent, ligesom den garanterer for bankens fremtidige drift.

- Regeringen er nu 100 procent ejer af PrivatBank og garanterer bankens virke og sikkerhed for kundernes penge, står der i erklæringen ifølge AFP.

Den ukrainske regerings beslutning går i tråd med Den Internationale Valutafonds (IMF) krav til Ukraine om at få ryddet op i landets finansielle sektor med henblik på at opnå en bæredygtig vækst.

Ukraines centralbank havde krævet, at Igor Kolomojskij skulle refinansiere sin bank for milliarder af dollar, hvis han ønskede at beholde den.

Men pengene er aldrig dukket op, og søndag var regeringens tålmodighed således brugt op.

Lederen af International Institute of Business i Kiev, Oleksandr Savchenko, siger til avisen The Kyiv Post, at det ville have efterladt Ukraines banksystem i ruiner, hvis PrivatBank havde været nødt til at lukke.

- Andre banker ville ikke kunne få deres lån tilbage fra PrivatBank. En række af konkurser ville sætte ind, og der ville opstå panik, siger han til avisen ifølge AFP.

PrivatBank selv kalder regeringens beslutning en konsekvens af "medieangreb" ledet af politiske insidere, der er imod Kolomojskij.

/ritzau/