Ukraines regering har fået nok af stor protest-blokade

Stop blokaden af regeringsbygningerne eller politiet griber ind, lyder det fra Ukraines premierminister.

Foto: STOYAN NENOV

UKRAINE: Demonstranter har onsdag blokeret indgangen til en række regeringsbygninger i Kiev, og det fører nu til skærpet retorik fra premierminister Mykola Azarov.

»Alle må indse, at landets forfatning og love er her for at blive. Ingen må overtræde dem. Alle dem, der gør sig skyldige i ulovlige handlinger, kommer til at bøde for det,« sagde premierministeren i en TV-transmitteret tale.

Mykola Azarov understregede, at regeringen har udvist tolerance og villighed til dialog med demonstranterne. Han opfordrede desuden Ukraines politiske korps til at undgå en yderligere optrapning af landets højspændte krise.

Tirsdag protesterede hundredtusindvis af demonstranter mod præsident Viktor Janukovitjs afvisning af en frihandelsaftale med EU til fordel for et tættere samarbejde med Rusland.

Demonstrationerne vækker minder om den såkaldte »orange revolution« ved årsskiftet 2004-2005, da Viktor Janukovitj efter et valg præget af svindel blev tvunget til at gå af som præsident efter massive demonstrationer.

Onsdag sagde Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, at han ikke kan forstå demonstranternes vrede.

»Den udøvende magt brugte sin suveræne ret til at underskrive nogle dokumenter,« sagde Sergej Lavrov på et pressemøde i NATOs hovedkvarter i Bruxelles.