Ukraines præsident opfordrer til våbennedlæggelse

Petro Porosjenko blev lørdag formiddag taget i ed som Ukraines præsident. Han lover at kæmpe for et samlet Ukraine og opfordrer separatisterne i Østukraine til at lægge deres våben og arbejde for fred.

Lørdag formiddag blev den nyvalgte ukrainske præsident, Petro Porosjenko, taget i ed i parlamentet i Kiev. Fold sammen
Læs mere
Foto: ROMAN PILIPEY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

UKRAINE: Lørdag formiddag blev den nyvalgte ukrainske præsident, Petro Porosjenko, taget i ed i parlamentet i Kiev, samtidig med, at ukrainsk militær er involveret i hårde kampe i det østlige Ukraine mod prorussiske separatister.

Præsidenten havde naturligvis fokus på konflikten i det østlige Ukraine i sin indsættelsestale, og Porosjenko slog blandt andet fast, at den annekterede halvø Krim er, og altid vil være, ukrainsk.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Porosjenko lovede i talen at kæmpe for en decentralisering af Østukraine og svor derudover at beskytte Ukraines suverænitet og uafhængighed samt at sikre rettigheder og frihed for borgerne i det uroplagede land.

»Jeg ønsker ikke krig. Jeg ønsker ikke hævn. Jeg ønsker fred, og jeg ønsker det nu,« sagde Porosjenko ifølge Reuters i talen og rettede en henvendelse til separatisterne mod øst.

»Jeg beder jer om at lægge jeres våben, og jeg vil garantere immunitet til alle, der ikke har blod på hænderne,« sagde Porosjenko.

Præsidenten, der vandt en jordskredssejr efter en kampagne med sloganet »Lev på en ny måde«, er en erfaren politiker, og der er store forhåbninger til, at han kan samle landet. Tidligere har han været minister i flere regeringer, blandt andet var han forsvarsminister i 2005 og udenrigsminister i 2009.

Petro Porosjenko bliver den tidligere sovjetrepubliks femte præsident siden uafhængigheden i 1991.

Indsættelsesceremonien blev overværet af en række højtstående internationale personligheder, herunder den amerikanske vicepræsident, Joe Biden. Den danske udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), er ligeledes til stede ved højtidelighederne.