Ukraines orange partier bliver valgets vindere

Parlamentsvalget i Ukraine ser med 99 procent af de optalte stemmer ud til at få de provestlige orange partier som vindere. Dermed er oppositionslederen Julia Timosjenko rykket helt tæt på premierministerposten

Valgets ubestridte vinder, Julia Timosjenko bliver formentlig ny premierminister i Ukraine. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix

Det største blandt Ukraines såkaldte orange partier, ledet af Julia Timosjenko kommer ud af det nys afviklede parlamentsvalg med med 30,8 procent af stemmerne bag sig.

Det betyder, at hun sammen med præsident Viktor Jusjtjenkos parti Vores Ukraine kan danne regering med i alt 45,04 procent, af stemmerne bag sig.

Den blå nationalistiske blok under ledelse af Viktor Janukovitj får 43,47 procent af stemmerne.

Viktor Justjenko blev nationalhelt – i hvert fald i det vestlige Ukraine under den såkaldte orange revolution i november 2004, hvor han med enorm folkelig støtte fik forhindret Viktor Janukovijt i at indtage præsidentembedet efter et valg præget af udbredt svindel.

Iklædt orange tøj slog hans tilhængere dengang lejr på og rundt om Uafhængighedspladsen i Kiev, og gik i omfattende protestmarcher til parlamentet indtil landets højesteret underkendte valgresultatet.

Revolutionen blev på det nærmeste ledet fra en kæmpemæssig scene på pladsen af Jusjtjenko og hans dengang tætte allierede, Julia Timosjenko.

Ved et efterfølgende nyvalg vandt Viktor Jusjtjenko, men umiddelbart efter viste et parlamentsvalg hvor splittet Ukraine er mellem det østlige Rusland-orienterede område og den vestlige Vestligt-orienterede del. Mange talte endda om nødvensigheden af at splitte Ukraine op i to.

Et parlamentsvalg derefter gav intet klart resultat og alliancerne i parlamentet skiftede hurtigt hvilket betød at både Julia Timosjenko men også Viktor Janukovitj nåede at være premierminister.

Ind imellem spillede Rusland med musklerne og afbrød for en stund gasforsyningerne til Ukraine, men åbnede efter pres atter hanerne efter nogle dage.

I april i år opløste præsident Jusjtjenko så parlamentet hvilket førte til en national krise der endte med det netop overståede valg.

Desværre tyder intet med det tætte valgresultat på, at den kommende parlamentsperiode bliver mere rolig.