Ukraines opposition er kommet nærmere »sejren«

Premierminister Mykola Azarov trak sig mandag fra sin post til oppositionens tilfredshed.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er »et skridt på vejen mod sejr«, at Mykola Azarov tirsdag valgte at trække sig fra posten som premierminister, lyder det fra den ukrainske opposition.

»I flere måneder har vi sagt, at det, der sker på gaderne, også er et resultat af den nuværende regerings politik. Dette er ikke en sejr, men et skridt mod sejren,« siger den tidligere mesterbokser og oppositionsleder Vitali Klitsjko ifølge AFP.

Det er Azarovs håb, at hans afgang »øger chancen for et politisk kompromis, så konflikten kan løses fredeligt«. Hans beslutning kommer ikke uventet, da præsident Viktor Janukovitj i weekenden tilbød premierministerposten til oppositionen.

Mandag aften gik regeringen med til at afskaffe en række omstridte anti-demonstrationslove og give amnesti til anholdte demonstranter på betingelse af, at aktivisterne forlader de besatte bygninger og rydder de opstillede barrikader væk fra vejene.

De omstridte love blev vedtaget for halvanden uge siden og har gjort det strafbart at opstille telte og scener og at bruge højttalere på offentlige pladser. Det er elementer, som har været flittigt brugt i den seneste tids demonstrationer mod Janukovitjs regering.

Urolighederne i Ukraine har stået på, siden præsidenten i november forkastede en associerings- og handelsaftale med EU og i stedet knyttede tættere bånd til Rusland. Det har fået tusindvis på gaden med krav om regeringens afgang og har resulteret i daglige kampe mellem politi og demonstranter.

Tirsdag mødes Ruslands præsident, Vladimir Putin, med EU-toppen for blandt andet at diskutere situationen i Ukraine.