Ukraines oligarker beskyldt for valgfusk

Kaotisk lokalvalg gav ingen forsoning i det krigshærgede østlige Ukraine. Mistanke om stemmefusk lukkede ned for valget i to byer.

I den ukrainske by Mariupol blev søndagens lokalvalg aflyst, selv om stemmesedlerne var klar til ibrugtagning. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MOSKVA: En lukket dør mødte de vælgere, der søndag forsøgte at afgive deres stemme i den ukrainske by Mariupol. Lokalvalget i byen blev aflyst med få timers varsel efter beskyldninger om valgsvindel orkestreret af ingen ringere end landets rigeste mand. Det udløste til gengæld rasende modanklager fra et prorussisk parti om antidemokratisk sabotage.

Weekendens lokalvalg var kort sagt milevidt fra at blive den politiske forsoning – eller blot normalisering – som mange i det krigshærgede Ukraine havde håbet på.

I landets vestlige og centrale del sejrede proeuropæiske og nationalistiske partier som ventet, og også i hovedstaden, Kiev, lagde en kandidat fra præsident Petro Porosjenkos parti sig i front. Men i Ukraines næststørste by, Kharkiv, triumferede en nær allieret af Ukraines prorussiske ekspræsident, Viktor Janukovitj. Den mangeårige bykonge, Gennadij Kernes, holdt med knapt 60 procent af stemmerne fast i borgmesterkæden, ifølge valgstedsmålinger.

Andre storbyer – som millionbyen Dnepropetrovsk – var delt ned gennem midten. Ingen af de to blokke i byen fik over de krævede 50 procent, og nu truer en tæt og – frygter mange – beskidt anden valgrunde mellem en prorussisk kandidat og en modkandidat støttet af Ihor Kolomojskij, en anden af landets magtfulde og korruptionsanklagede finansfyrster – de såkaldte oligarker.

Åbenlys indblanding fra rivaliserende rigmænd fra begge politiske blokke kastede mørke skygger over valget i Ukraine. Det er i sig selv en smertefuld ironi i et land, hvor protester mod korruption og rigmandsvælde var drivkraften bag den folkelige opstand, som drev den prorussiske ekspræsident på flugt i 2014.

Men også den nye regering har – tynget af den væbnede konflikt med prorussiske oprørere – skuffet mange ukrainere dybt. Korruptionen er stadig vildtvoksende, og den økonomiske krise viser ikke tegn på at slippe sit greb om landets over 40 millioner indbyggere.

Mens præsident Porosjenkos parti klarede sig hæderligt ved valget, blev hans koalitionspartner, et parti ledet af regeringschef Arsenij Jatsenjuk, tævet ned under gulvet efter beskyldninger om uddeling af vennetjenester.

Præsident peger på »femtekolonne«

De største uregelmæssigheder fandt ifølge observatører sted i øst og syd. I de oprørskontrollerede områder afholdtes valget slet ikke. Prorussiske oprørsledere – støttet af Rusland – nægter for nuværende at afholde valg under ukrainske lov.

Men også i to vigtige byer under ukrainsk kontrol, Mariupol og den mindre Krasnoarmejsk, gik valget i vasken. Begge steder skulle vælgere deltage i et fuldgyldigt valg for første gang, siden den blodige konflikt brød ud for halvandet år siden. Og i begge byer blev valget i sidste øjeblik aflyst på grund af mistanke om svindel.

En meningsmåling i Mariupol, få kilometer fra frontlinjen, viste en føring til et prorussisk parti og en borgmesterkandidat, der er direktør for byens største stålværk. Stålværkerne er ejet af den delvist prorussiske industrimagnat Rinat Akhmetov, der er Ukraines rigeste mand. Akhmetov ejer også det trykkeri, hvor byens officielle stemmesedler blev trykt og opbevaret.

Natten før valget erklærede byens valgkommission stemmesedlerne ugyldige. Ifølge et flertal i kommissionen var der fejl på sedlerne og mistanke om, at mange var blevet fjernet med henblik på svindel.

Vælgere, der var mødt frem ved valgstederne i frontlinjebyen, var imidlertid rasende over aflysningen, skriver den ukrainske avis Ukrainska Pravda. Det prorussiske parti Oppositionsblokken beskyldte myndighederne for at sabotere valget.

»Magthaverne besluttede at skjule deres totale nederlag ved at ødelægge valget,« skriver partiet i en erklæring.

Præsident Petro Porosjenko bakkede mandag op om valgkommissionen. Han siger, at der var stemmesvindel orkestreret af en prorussisk »femtekolonne« under opsejling. En ny valgdato i Mariupol vil blive fastsat så hurtigt som muligt, sagde han.