Ukraines leder: Vi er i krig med Rusland

Præsident Petro Porosjenko siger, at tilfangetagelsen af to russiske elitesoldater viser, at Ukraine er i krig med Rusland.

Den ukrainske præsident Petro Porosjenko (tv.) taler til ukrainske soldater under besøg på en træningsbase. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

UKRANIE: Tilfangetagelsen af to russiske soldater dybt inde på ukrainsk territorium får nu Ukraines præsident, Petro Porosjenko, til at fastslå, at kampene i det østlige Ukraine ikke blot er et mellemværende mellem oprørere og den ukrainske hær.

»Dette er ikke en kamp mod russisk-støttede separatister. Det her er en reel krig med Rusland,« lyder det ildevarslende fra Porosjenko til BBC.

Præsidenten siger uddybende:

»Det faktum, at vi tog regulære russiske specialstyrker til fange, er et stærkt bevis på det.«

Yderligere siger Porosjenko, at han mener, Rusland er ved at forberede, hvad han kalder for en sommeroffensiv.

En af de tilfangetagne russiske soldater har på en videooptagelse fortalt, at han var med en i gruppe på 14 og at alle var medlemmer af den russiske elitestyrke Spetsnaz, samt at de havde været i området ved byen Lugansk i flere dage. Begge blev såret, da deres gruppe kom i kamp med ukrainske styrker. Resten formåede at flygte.

De to soldater er nu blevet sigtet og vil stillet for en domstol i Ukraine.

Rusland har konsekvent nægtet, at man sender militærstyrker til Ukraine, men forklarer i stedet tilstedeværelsen af russiske tropper med, at de er tale om personer, der på eget initiativ og uden for tjenesten er taget på »ferie« i Ukraine.

Samme forklaring lyder efter tilfangetagelsen af de to Spetsnaz-soldater. Den officielle forklaring fra Moskva er, at de to ikke var i tjeneste, på det tidspunkt, hvor de blev taget til fange.

Den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, fordømte onsdag i det russiske parlaments overhus, hvad han betegnede som »radikale i Kiev og andre hovedstæder«, der forsøger at »eskalere konflikten yderligere«.

Samtidig advarer han imod, at det vil få »frygtelige konsekvenser« både for Ukraine og for hele sikkerheden i Europa.