Ukrainer løfter EU-pris efter årevis i sibirisk fængsel

Ukrainsk filminstruktør kan endelig holde sin EU-pris for tankefrihed efter mere end fem år bag tremmer

Der var stående applaus, da Oleg Sentsov endelig lod fingrene gribe om den Sahkarov-pris, der er Europa-Parlamentets årlige pris for tankefrihed, og som han blev tildelt i 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: VINCENT KESSLER

Den ukrainske filminstruktør Oleg Sentsov langer ud efter den russiske præsident, Vladimir Putin, efter endelig modtagelse af sin EU-pris.

Der var stående applaus, da Oleg Sentsov endelig lod fingrene gribe om den Sahkarov-pris, der er Europa-Parlamentets årlige pris for tankefrihed, og som han blev tildelt i 2018.

»Det er en stor ære og et stor ansvar. Det er en pris ikke kun til mig, men til at alle dem, der sidder i Ukraine. Til dem der stadig sidder i fængsel«, sagde han.

Sentsov kritiserede tilbage i 2014 Ruslands annektering af den ukrainske halvø Krim, og var også aktiv i oprøret mod Ukraines prorussiske tidligere præsident, Viktor Janukovitj, i vinteren 2013-2014.

Han blev i 2015 idømt 20 års fængsel i Rusland for anklager om terrorisme, herunder brandstiftelse af partikontorer.

Han blev ved en fangeudveksling mellem Ukraine og Rusland løsladt i september 2019.

Efter over fem år i et sibirisk fængsel var der heller ingen tvivl om ukrainerens standpunkt, og Sentsov benyttede lejligheden til at give parlamentet en opfordring.

»Jeg stoler ikke på Putin, og jeg beder Jer om ikke at gøre det. Rusland vil uden tvivl snyde. De har et ønske om at se Ukraine i knæ«, sagde han.

Ukraineren har i en længere periode sultestrejket bag tremmer og har siddet i russisk fængsel fra 2014 til september 2019, hvor Ukraine og Rusland udvekslede 35 fanger.

Sahkarov-prisen er uddeles hvert år i december til personer, der har ydet et afgørende bidrag til arbejdet med menneskerettigheder i deres hjemland.

Blandt andre modtagere af Sahkarov-prisen er Nelson Mandela, der modtog prisen i 1988, og Malala Youzafsai, der modtog prisen i 2013, efter at hun som skoleelev kæmpede for rettigheder til pakistanske kvinder og pigers ret til uddannelse.

Med prisen følger 50.000 euro - svarende til omkring 370.000 kroner.

/ritzau/