Ukraine tæt på statsbankerot

Ukraine befinder sig på kanten af et økonomisk kollaps, lyder advarslen fra parlamentsleder. Omfanget af hjælpen fra omverdenen er usikker.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

UKRAINE: Jagten på den afsatte præsident, Viktor Janukovitj, fortsætter i Ukraine, men landet står over for større problemer.

Økonomien ligger i ruiner, og uden international hjælp kan den ikke rettes op, men det er stadig usikkert, hvor meget omverdenen vil hjælpe.

Ifølge New York Times advarede den nye ukrainske parlamentsleder, oppositionslederen Aleksandr Turtjinov, søndag sine landsmænd i et åbent brev. Ukraine befinder sig på afgrundens rand rent økonomisk, lød budskabet.

Mandag trådte landets nationalbankdirektør, Ihor Sorkin, tilbage, og efterfølgende udnævnte det ukrainske parlament Stepan Kubiv som ny direktør.

Samtidig har Rusland som svar på den politiske usikkerhed i Ukraine suspenderet den 15 milliarder dollar store hjælpepakke, som ukrainerne var stillet i udsigt før omvæltningerne.

Mandag citerede nyhedsbureauet Reuters en unavngiven embedsmand i EU-Kommissionen for, at EU er i kontakt med USA, Canada, Japan, Kina og Tyrkiet for at koordinere en økonomisk hjælpeindsats for Ukraine.

Hjælpepakken er betinget af, at landet underskriver den samarbejdsaftale med EU, som Viktor Janukovitj skrottede, og den aftale kan ikke underskrives før et parlamentsvalg er afviklet i slutningen af maj, sagde en talsmand for EU-kommissionen mandag til AFP.

Det er usikkert, hvordan og hvor meget USA og Den Internationale Valutafond (IMF) vil støtte Ukraine.

Amerikanerne har sagt, at man er klar til at hjælpe ud over det, som IMF eventuelt beslutter sig for at bidrage med.

»Denne støtte kan supplere IMF-programmet og bidrage til at gøre reformerne lettere og gøre Ukraine i stand til at investere mere i sundhed og uddannelse,« sagde Jay Carney, talsmand i Det Hvide Hus, ifølge New York Times til en gruppe journalister.