Ukraine stopper russisk flytrafik

Ukraine indfører nye sanktioner mod Rusland og indfører landingsforbud for russiske fly. Rusland kalder det for »ren galskab«.

Foto: VALENTYN OGIRENKO

Russiske fly fra selskaber som Aeroflot og Transaero bliver fra 25. oktober bandlyst fra ukrainske lufthavne, meddeler den ukrainske premierminister, Arsenij Jatsenjuk, ifølge BBC.

Det sker ifølge premierministeren som led i nye sanktioner mod Rusland på grund af landets støtte til oprørerne i det østlige Ukraine.

»Russiske fly med den russiske trikolore har intet at gøre i ukrainske lufthavne,« lyder det fra Jatsenjuk.

Fra russisk side beskrives det ukrainske skridt som »ren galskab« og de russiske myndigheder varsler, at der vil komme gengældelsesforanstaltninger.

Sidste uge udvidede de ukrainske myndigheder sanktionerne mod 400 personer og 90 institutioner, de fleste fra selve Rusland og resten fra det østlige Ukraine.

De sanktionsramte sættes i forbindelse med den russiske annektering af Krimhalvøen og den igangværende konflikt i Østukraine, hvor russiskstøttede oprørere kæmper mod de ukrainske styrker.

De nye sanktioner kommer i kølvandet på, at Rusland og Ukraine har indgået en aftale om levering af russisk naturgas til Ukraine i vinterhalvåret.

Gasleverancerne har de seneste år været genstand for utallige skænderier mellem de to landes regeringer.

Ukrainerne har gentagne gange beskyldt russerne for at skrue prisen op af politiske grunde, mens russerne har anklaget ukrainerne for bevidst at forhale betalingerne.