Ukraine spejder efter gode nyheder fra EU

Holland truer med at vælte den tilknytningsaftale mellem EU og Ukraine, som i 2014 udløste revolutionen i det østeuropæiske land. En manglende aftale om visumfrihed skaber yderligere usikkerhed.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en af de trusler, man ikke vil høre, når man har været gennem en revolution for at nå et mål:

Hollands premierminister, Mark Rutte, truede fredag i avisen Financial Times med at vælte hele EUs associeringsaftale med Ukraine, som førte til revolutionen i det østeuropæiske land i 2014, hvis ikke de andre EU-lande på næste uges topmøde giver Holland en bindende garanti for, at aftalen ikke fører til, at Ukraine bliver medlem af EU, samt at Holland ikke kan blive tvunget til at hjælpe Ukraine militært.

»Hvis vi ikke får det, vil vi fremsætte et lovforslag i parlamentet dagen efter, som vil gøre det klart, at vi ikke ratificerer associerings- aftalen,« lød truslen fra Rutte.

Associeringsaftalen skal binde EU og Ukraine tættere sammen såvel politisk som økonomisk, og den var den direkte årsag til revolutionen, som blev efterfulgt af den russiske annektering af Krim-halvøen og konflikten i det østlige Ukraine.

Som det eneste af de 28 EU-lande har Holland stadig ikke ratificeret aftalen, fordi en vejledende folkeafstemning tidligere på året endte med et overbevisende nej.

Det er imidlertid uhyre kompliceret at finde en løsning, der tilgodeser alles interesser, men blandt forhandlerne i Bruxelles er der dog en tro på, at det kan lykkes, fordi det vil være et nederlag, som hverken EU eller Ukraine kan tåle, hvis det ikke lykkes.

Samtidig venter Ukraine også stadig på at få visumfrihed for sine borgere på kortere rejser til Schengen-området. Denne gulerod er længe blevet holdt foran Ukraine uden at blive til virkelighed. Tidligere på ugen blev EU- landene og Europa-Parlamentet dog enige om en nødbremse for visumfrihed, der har stået i vejen for fremskridt på Ukraines vej mod visumfrie indrejser til Schengen-området.

Alt tyder dog på, at det tidligst kan blive i begyndelsen af næste år, at visumkravet for ukrainerne ophæves, fordi ikke mindst Frankrig tøver.

Endelig venter Ukraine stadig på, at EU forlænger de økonomiske sanktioner over for Rusland. De udløber ved udgangen af januar, og den oprindelige plan var, at de skulle forlænges i seks måneder af EU-ambassadørerne før EU-topmødet på torsdag, men nu bliver det efter alt at dømme først efter topmødet, hvilket har skabt fornyet usikkerhed i Ukraine om EUs sanktionskurs.