Ukraine: Ruslands invasion krænker folkeretten

Ukraine vil have det internationale samfund til at fordømme den »russiske invasion« af Ukraine. Rusland advarer på den anden side kraftigt mod at standse den nødhjælpskonvoj, der er sendt over grænsen uden tilladelse.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det ukrainske udenrigsministerium fordømmer på det kraftigste, at en russisk nødhjælpskonvoj bestående af cirka 90 lastbiler fredag eftermiddag har krydset grænsen til Ukraine uden nogen form for tilladelse.

Reuters skriver, at ukrainerne kalder det for en »åbenlys russisk krænkelse af de vigtigste folkeretlige principper«, og udenrigsministeriet opfordrer det internationale samfund til at komme med en »afgørende fordømmelse af den ulovlige og aggressive handling«.

Også Ukraines statssikkerhedschef, Valentyn Nalivaychenko, har på et pressemøde taget hårde vendinger i brug om hændelsen, som han betegner som en »direkte russisk invasion«.

Alligevel har ukrainerne oplyst, at man ikke har til hensigt at angribe konvojen, da man ikke vil »provokere« Rusland.

Det russiske udenrigsministerium har flere gange udtrykt utålmodighed omkring konvojen, der indtil fredag er blevet holdt tilbage ved grænsen til Ukraine. Og fredag er tålmodigheden altså løbet ud for russerne:

»Alle undskyldninger for at forsinke nødhjælpen er nu udtømt. Rusland har nu besluttet sig for at handle,« skriver det russiske udenrigsministerium i en udtalelse ifølge Reuters og advarer samtidig mod forsøg på at standse konvojen:

»Dette er en ren humanitær konvoj, og vi advarer mod et hvert forsøg på at standse den. Ansvaret for eventuelle konsekvenser af provokationer vil ligge helt og aldeles hos dem, der er villige til at ofre menneskeliv for at tilgodese deres geopolitiske kneb,« skriver det russiske udenrigsministerium.

Den russiske konvoj har sat kursen mod byen Lugansk, der har været skue for hårde kampe mellem den ukrainske hær og prorussiske oprørere.

Selv om Ukraine ikke vil angribe konvojen, oplyser ukrainske talsmænd til Reuters, at man naturligvis ikke kan garantere for den sikkerhed, da den trænger ind i krigsramte områder.