Ukraine på lang og snoet vej mod Europa

Ukraine vil gerne helt ind i EU om fem år, men trods tilnærmelser på mandagens topmøde mellem EU og Ukraine ser vejen uhyre vanskelig ud. Det bliver ikke nemt at komme både konflikt og korruption til livs. EU vil sende vurderingsmission til det østlige Ukraine.

Donald Tusk, Jean-Claude Juncker og Petro Porosjenko under mødet i Kiev. Fold sammen
Læs mere
Foto: SERGEY DOLZHENKO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES/MOSKVA: Ukraines præsident Petro Porosjenko ved om nogen, hvad det vil sige at være presset fra alle sider. Nye skudvekslinger gennemhuller i disse dage våbenhvilen i det østlige Ukraine, og mens en dyb recession nægter at slippe sit tag, skal landet gennemføre hårde reformer og tage et voldsomt opgør med den udbredte korruption.

Det er på ingen måde nemt, og Porosjenko brugte mandagens topmøde i Kiev mellem Ukraine og EU - det første af sin slags siden den væbnede konflikt brød ud i Ukraine - til at understrege, at det kun kan lade sig gøre, hvis EU åbner dørene endnu mere.

»Det er vigtigt at sende et signal om, at vores hårde kamp kan føre til medlemskab af EU, når vi lever op til alle krav,« sagde den ukrainske præsident og tilføjede, at Ukraine om fem år vil være klar til at søge om medlemskab.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, kvitterede ved flere gange at kalde Ukraine for »en del af den europæiske familie«, men Juncker understregede også, at medlemskab ikke er aktuelt at diskutere nu og her.

»Den ukrainske regering er på en meget ambitiøs vej med reformer. Reformerne er vigtige, og jeg ved, at reformerne ofte er smertelige for ukrainerne, så jeg vil gerne rose de ukrainske folks mod... Det er det, der er behov for,« sagde kommissionsformanden.

Porosjenko og den ukrainske regering har da også for alvor sat skub på reformerne og opgøret med korruptionen de seneste måneder. Porosjenko fyrede for nylig oligarken Ihor Kolomoiskij fra guvernørposten i Dnipropetrovsk, og landets rigeste mand, Rinat Akhmetov, er ligeledes i myndighedernes kritiske lys i det, som Porosjenko selv kalder kampen mod »private interessers uhensigtsmæssige indflydelse« på Ukraine.

EU sender »vurderingsmission«

Imens er urolighederne i det østlige Ukraine igen taget til, og Porosjenko ønsker derfor en international fredsbevarende styrke, gerne i EU-regi. Det har EU hidtil været afvisende overfor, men på topmødet lovede EU-præsident, Donald Tusk, at EU nu vil sende en såkaldt »civil vurderingsmission« til Ukraine.

Den skal vurdere, om EU kan bidrage med en form for sikkerhedsmission i Ukraine, men umiddelbart bliver det svært at skaffe opbakning fra alle 28 EU-lande til nogen form for militær mission.

»Vi har besluttet at sende en vurderingsmission så hurtigt som muligt til Ukraine. Den skal først og fremmest evaluere behovene samt mulighederne for EU for at besvare de behov. Vurderingsmissionens rapport vil så blive diskuteret med medlemsstaterne,« sagde Tusk. Men han tilføjede, at det er umuligt at sende en militær mission, som situationen er i øjeblikket.

Tusk understregede også, at »reformer vil være det bedste svar til aggressoren«, fordi reformer er den eneste vej til at frigøre Ukraine fra sin økonomiske afhængighed af Rusland.

På den økonomiske front gav Jean-Claude Juncker 100 procent opbakning til, at frihandelsaftalen mellem Ukraine og EU, der blev startskuddet til sidste års revolution, skal træde i kraft den 1. januar 2016. Ikrafttrædelsen blev sidste år udskudt på grund af russiske indvendinger, og Rusland ønsker aftalen yderligere udskudt. Tysklands udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, har talt for at imødekomme Rusland inden for aftalens »fleksibilitet«, men en ny udskydelse afvises altså af Juncker.

Visumliberalisering er et andet af Ukraines varme ønsker til EU, men en beslutning afventer en rapport fra EU-Kommissionen til maj.

Tirsdag åbner Juncker en konference i Kiev, der skal agere startskud til internationale investeringer i Ukraine, men store tilsagn skal Ukraine ikke regne med, da den økonomiske usikkerhed fortsat er stor.