Ukraine indleder korruptionssager, ganske som Donald Trump bad om: Og det går ud over Giulianis forbindelser

Ukraines præsident har påbegyndt sin antikorruptionskampagne. Det er en undersøgelse, der bliver holdt et vågent øje med i USA.

 

Egentlig er det, hvad præsident Trump bad om.

Ukraines præsident, Volodymyr Selenskyj, har nu indledt det antikorruptionsarbejde, som USAs præsident længe har presset på for, og som Demokraterne beskylder ham for at have haft lumske bagtanker med. Ukraines korruptionskampagne kan dog gå ud over præsidentens topadvokat, Rudy Giuliani, og dennes forbindelser i landet, skriver The Washington Post.

Inden udgangen af måneden vil flere end 500 offentlige anklagere have mistet jobbet i Ukraine. De har modtaget fyresedler i forbindelse med den antikorruptionskampagne, som præsident Volodymyr Selenskyj har lanceret. Og i blandt er en af Rudy Giulianis tætte forbindelser altså.

Amerikanske diplomater har under de seneste ugers rigsretshøringer i Kongressen oplyst, at Rudy Giuliani har opereret i Ukraine på vegne af Donald Trump. Her skulle Giuliani forsøge at presse Ukraines regering til at indlede en korruptionsefterforskning af gasfirmaet Burisma, hvor Joe Bidens søn, Hunter, tidligere har siddet i bestyrelsen.

Demokraten Joe Biden kan meget vel blive Donald Trumps modstander ved præsidentvalget næste år, og Demokraterne mener, at præsidenten har misbrugt sit embede til at forsøge at »skaffe snavs« på en politisk modstander.

Og Rudy Giuliani har angiveligt mødtes med en offentlig anklager ved navn Kostiantyn Kulyk, som altså nu er en af de mere end 500 offentlige anklagere, der er blevet fyret.

Kostiantyn Kulyk har nægtet, at han nogensinde skulle være mødtes med Giuliani, men ifølge The Washington Post har flere af hans tidligere kolleger forklaret, at de to arbejdede sammen – og at Kulyk blandt andet har forberedt et syv siders langt dokument, som blev sendt til Rudy Giuliani.

Selenskyj har desuden oprettet en korruptionsundersøgelse mod gasfirmaet Burisma, skriver The Washington Post. Ifølge flere af landets antikorruptionsaktivister er der dog stadig ingen beviser for, at Hunter Biden skulle have gjort noget ulovligt, mens han arbejdede for selskabet.

Ejeren af Burisma, Mykola Zlochevsky, ser dog ud til at være knapt så uskyldig, mener Daria Kaleniuk, direktør i én af Ukraines største organisationer mod korruption.

Hun fortæller, at Mykola Zlochevsky, der var Ukraines miljøminister fra 2010 til 2012, blandt andet er mistænkt for at have givet sit eget selskab flere bevillinger.

Bliver han retsforfulgt, frygter Daria Kaleniuk, at man i USA lynhurtigt vil kaste sig over dette som del af den sag mod præsident Trump, som Demokraterne forsøger at rejse..

»Jeg kan ikke forestille mig, at han kan gøre noget, som amerikanske journalister ikke vil fortolke politisk,« siger Kaleniuk om Selenskyjs korruptionsundersøgelser til The Washington Post:

»Enhver beslutning vil blive politisk endevendt«