Ukraine har kurs mod kanten

Regeringen i Ukraine kæmper for sit liv efter anklager om korruption i præsidentens lejr. Skandalen kan spænde ben for hårdt tiltrængt hjælpepakke.

Ukraines præsident, Petro Porosjenko, har talrige problemer ved fronten såvel som i politik: Præsidenten har senest måttet forsøge at tæmme den bølgegang, som Ukraine er havnet i, efter at regeringens økonomiminister har rettet korruptionsanklager mod både regering og præsidentens administration. Foto: Mikhail Palinchak Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MOSKVA: Aivaras Abromavicius nøjedes ikke med at smække med døren, da han forlod den ukrainske regering. På sit ministerbord efterlod han en detaljeret liste med eksempler på den korruption og magtfordrejning, der ifølge ham rækker ind både regeringen og præsidentadministrationen i det kriseramte land.

»Vi må frigøre os fra disse folk, der skamløst suger milliarder ud af den ukrainske økonomi. De har ingen plads i ukrainsk politik eller i den ukrainske regering,« smældede Aivaras Abromavicius, nu tidligere økonomiminister, på et pressemøde.

Ordene og opsigelsen rammer de ukrainske magthavere på et ømt tidspunkt. Aivaras Abromavicius var en af de mest fremtrædende reformister i den pro-vestlige regering, der kom til magten i 2014 efter en folkeopstand mod den storkorrupte eks-præsident.

Siden har den nye regering under præsident Petro Porosjenko trods talrige løfter ikke formået at overbevise hverken Abromavicius eller den ukrainske befolkning om, at de kan levere betydelige forbedringer.

I sin afskedssalut anklagede Abromavicius en af Porosjenkos nære allierede, Ihor Kononenko, for ulovligt at pumpe statsejede selskaber for værdier.

»Hverken jeg eller mine folk vil bruges som staffage for at skjule korruption eller blive nikkedukker for dem, der – ligesom den gamle regering – ønsker at tage kontrol over det offentliges pengesstrømme,« sagde Aivaras Abromavicius.

Det er ikke første gang, ukrainerne hører den slags anklager, men det er nyt, at de kommer fra en af regeringens centrale ministre.

Derfor har opsigelsen kastet landet ud i et nyt politisk stormvej, der denne gang har en international dimension. I et fælles brev gav ti vestlige ambassadører torsdag deres støtte til Abromavicius. De opfordrede indtrængende den ukrainske regering til at leve op til sine reformløfter, så en tiltrængt og allerede forsinket hjælpepakke fra den Internationale Valutafond (IMF) kan komme til udbetaling.

Både præsident Porosjenko og premierminister Arsenij Jatsenjuk har forsøgt at tæmme bølgegangen. Fredag høstede de en midlertidig sejr, da tre andre ministre, der tidligere har truet med at trække sig, meddelte, at de alligevel bliver i regeringen.

»Regeringen har brug for en akut genstart,« erkendte Porosjenko i en skriftlig meddelelse.

Men en række partier i det ukrainske parlament kræver premierminister Arsenij Jatsenjuks hoved på et fad. Det er derfor usikkert, om regeringen kan finde flertal i parlamentet, når en ny økonomiminister skal udnævnes.

Og lykkes det ikke må regeringen gå af.

Elendigheden trænger sig på

Ministerens smæk med døren illustrerer den permanente undtagelsestilstand, der har præget regeringen i månedsvis, siger den politiske analytiker Vladimir Fesenko.

»Mange i Vesten er bekymrede over Abromavicius afgang, men det er bare en lille del af problemet. Hele regeringen er meget, meget upopulær. Målinger viser, at et flertal i befolkningen ønsker Jatsenjuks afgang. Ikke fordi han er uduelig, men fordi det er gået endnu værre med økonomien, end de fleste havde troet,« siger Vladimir Fesenko til Berlingske.

Målt i dollar er ukrainernes gennemsnits­indkomst blot en tredjedel af niveauet før krisen brød ud i 2014. Og midt i den økonomiske nedtur står ukrainske styrker over for væbnede, russisk-støttede separatister i det østlige Ukraine. Skyderierne ved frontlinjen har ifølge den ukrainske side nået et niveau, der ikke er set siden august.

Et valg før tid i Ukraine risikerer samtidig at udskyde de igangværende forhandlinger om implementering af fredsplanen for Østukraine, den såkaldte Minsk-aftale.

Det er dog ikke givet, at det kommer så vidt. Fredag luftede den dørsmækkende minister Aivaras Abromavicius muligheden for at vende tilbage til regeringen, hvis en række krav opfyldes. Det gælder blandt andet fyring af den korruptionsanklagede statsanklager, der er udpeget af præsidenten.

Det er dog næppe nok for de tusinder af skuffede demonstranter fra den to år gamle opstand mod korruption og magtmisbrug. Mange har for længst mistet troen på regeringen, skriver en af de ledende aktivister fra Majdan-pladsen, Kateryna Kruk, på Twitter:

»Jeg har altid forklaret betydningen af Majdan til udlændinge. Oftere og oftere tænker jeg, at jeg må forklare den for vores egne politikere«.