Ukraine: Fredsduen flyver med sanktioner og forhandlinger

Tyskland og USA er enige. Krisen i Ukraine skal løses ved forhandlingsbordet.

USA GERMANY MERKEL OBAMA
Tysklands kansler, Angela Merkel, og USAs præsident, Barack Obama, mødtes mandag i Det Hvide Hus i en atmosfære af gensidig forståelse og enighed om tilgangen til Rusland i Ukraine-krisen. I Tyskland er der dog bekymring at spore i spørgsmålet om våbenleverancer til Ukraine, hvor de amerikanske republikanere skarpt kritiserer Merkel og Obamas standpunkt. Foto: Michael Kappeler/EPA Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAEL KAPPELER

Tyskland og USA var mandag helt enige om kursen over for Rusland: Vejen frem er fastholdelse af sanktionerne og forhandlinger med Rusland og Ukraine om en fredelig udgang på en konflikt, der for første gang siden afslutningen på Den Kolde Krig har udløst en åben konfrontation mellem Europa og Rusland.

Tysklands kansler, Angela Merkel, og USAs præsident, Barack Obama, var enige og gjorde det dermed klart, at de politikere, der ønsker militær støtte til Ukraine, må vente på resultatet af de forhandlinger, der er i gang mellem Ukraine og Rusland med Tyskland og Frankrig som bisiddere. Diskussionen om våbenleverancer til Ukraine fortsætter dog med uformindsket styrke, men primært internt i USA, hvor Obama gjorde det klart, at »intet er besluttet endnu« på den front.

»Vi vil fortsætte de sanktioner, vi har gennemført og overveje eventuelt nye, hvis ikke forhandlingerne med Rusland lykkes. Så må vi se, hvad vi kan gøre, hvis forhandlingerne slår fejl,« sagde Barack Obama, der dermed støttede Merkels forhandlingskurs i håb om, at der kan findes en løsning på en konflikt, som truer freden.

Begge gjorde opmærksom på, at man også overvejer nye sanktioner, hvis ikke forhandlingerne lykkes. Merkel sagde, at EU-Kommissionen er i gang med at overveje, hvilke nye sanktioner der kunne gennemføres. Obama tilføjede på et pressemøde, at sanktionerne virker.

»Men lad mig også gøre det klart. Vi er ikke ude på at tvinge Rusland ud i en isolation eller at blive en fejlslagen stat. Vi er interesserede i et stærkt Rusland. I et Rusland, der har økonomisk fremgang og fungerer i verdenssamfundet. Og vi er først og fremmest interesserede i et Rusland, der samarbejder med os om at løse de mange globale spørgsmål, der truer os i Vesten,« sagde Obama på pressemødet.

Han fulgte dermed den linje, han har haft fra krisens begyndelse: At krigen skal løses ved forhandlingsbordet, og at han kun er interesseret i at indgå i et partnerskab med et Rusland, der overholder internationale spilleregler.

Republikanere kritiserer Merkel

Det årlige forsvarsmøde i München i Tyskland skabte ellers krise mellem Angela Merkel og en række amerikanske republikanske politikere, der stærkt kritiserede den tyske regering og Obamas manglende våbenleverancer til Ukraine. Det var primært de republikanske senatorer John McCain og Lindsey Graham, der gik i et hårdt angreb primært på den tyske forhandlingslinje. McCain beskyldte Tyskland for at være »ligeglade med ofrene i Ukraine«, og Graham mindede tyskerne om, hvem de kunne takke for deres nuværende demokrati, nemlig de amerikanske styrker der knuste den tyske militærmaskine under Anden Verdenskrig.

I Tyskland bliver der set med bekymring på den voksende uenighed mellem USA og Europa og med hovedrysten på de republikanske kritikeres arrogance. Avisen Die Zeits USA-korrespondent, Martin Klingst, vurderer, at uenigheden om våbenleverancer kan udvikle sig til en »dyb grøft« som spliden om Irak-krigen i 2003, hvis man ikke passer på. Ingen kan med sikkerhed vide, om våben til Ukraine vil få Putin til at rette ind eller optrappe konflikten, skriver han, men tilføjer at en »håndfuld berømte republikanske senatorer« igen viser den dårlige side hos »vores amerikanske venner«. Nemlig »den primitive arrogance« og »den umådeholdne overlegenhed«, hvormed man mener »altid at stå på den rigtige side,« skriver Martin Klingst.

Avisen Tagesspiegel kalder John McCains verbale angreb på Angela Merkel for »usagligt og historieløst« og efterlyser en skarp irettesættelse fra Obama-regeringen. Ifølge avisen Süddeutsches udlandsredaktør, Stefan Kornelius, kogte tyske politikere af raseri, og der måtte gydes diplomatisk olie på vandene for at nedtrappe »pistolduellen« i München. I Berlin er man glad for, at det er Barack Obama, der bestemmer USAs Ukraine-politik, men Angela Merkel frygter ifølge tyske medier, at han vil bøje sig for det voksende pres, hvis fredsforhandlingerne med Vladimir Putin løber ud i sandet.