Ukraine forbyder de røde bobler

Ukrainske politikere vil gøre op med den sovjetiske fortid, og en mousserende vin er det sene­ste offer for kampen mod fortiden. Også EU bobler over og kræver champagne-betegnelsen fjernet.

Den billige, halvsøde ukrainske er en fast indlejret tradition ved ikke bare nytårsbordet, men også mange andre sammenhænge i Ukraine. Her er det ukrainske kadetter, der fejrer officerstitlen med en bowle fuld af lokale bobler. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MOSKVA: Kan en flaske bobler udbrede kommunistisk propaganda?

Det diskuteres nu i Ukraine, hvor en af landets mest populære mousserende vine er blevet mål for regeringens forsøg på at gøre op med den sovjetiske fortid.

Vinen i centrum for skænderiet hedder Sovjetskoje Sjampanskoje, direkte oversat sovjetisk champagne. Problemet er, at i hvert fald første del af det navn nu er ulovligt i Ukraine.

Det skyldes en lov om såkaldt af-sovjetificering, der sidste år blev vedtaget med stort flertal i det ukrainske parlament, Radaen. Sigtet med loven er et politisk og symbolsk opgør med landets totalitære fortid før 1991. Derfor forbyder loven blandt andet alle stednavne og varemærker, der hylder sovjetkommunismen.

Lovindgrebet har allerede ført til, at en række ukrainske byer og landsbyer opkaldt efter Oktoberrevolutionen og revolutionslederen Lenin skiftede navn sidste år.

Mere vanskeligt er det tilsyneladende med populære mousserende vine. Netop Sovjetskoje Sjampanskoje har stået på de ukrainske festborde i over 70 år. Efter Sovjets sammenbrud i 1991 blev det billige mærke med stor succes ført videre af private producenter i både Ukraine og Rusland. For mange er den halvsøde bobledrik en fast indlejret tradition ved nytårsbordet.

Hvad med en Carlsenberg?

Så hvad nu? Producenten, en vinfabrik i hovedstaden Kiev, har i ly af nytårsferien forsøgt at liste sig ud af kniben ved at snige to ekstra bogstaver i navnet. I butikkerne i hovedstaden hedder vinen derfor nu Sovjetovskoje i stedet for Sovjetskoje.

Navnet klinger dog ret mærkværdigt – lidt som hvis Carlsberg blev omdøbt til Carlsenberg. Navneskiftet har de seneste dage udløst en storm af protester på de sociale medier.

»Vi trænger nærmere til et opgør med idioti,« skriver Lesia Savtjak på vinproducentens Facebook-side.

Selv ikke en af hovedmændene bag loven, formanden for Ukraines Institut for National Erindring, Volodymyr Vjatrovitj, bryder sig om det nye navn. Det minder for meget om det kommunistiske, mener han.

Opgøret med de sovjetiske symboler er ikke desto mindre vigtigt under den nuværende krise, hvor nabolandet Rusland truer Ukraines selvstændighed efter annekteringen af Krim-halvøen, argumenterede Vjatrovitj sidste år i et interview med Berlingske.

Men der slutter genvordighederne ikke for den uheldige mousserende vin: Også det nye navn er i karambolage med regler og forskrifter i det nye Ukraine. Som følge af en ny handels- og samarbejdsaftale med EU skal ukrainske producenter udfase brugen af ordet »champagne«, et navn kun det franske distrikt af samme navn må anvende. På jævnt ukrainsk: Sovjetskoje Sjampanskoje må hverken hedde Sovjetskoje eller Sjampanskoje.

Der er dog lidt tid at løbe på, hvad angår EU-reglerne. De vil først være fuldt gældende om et par år. Og flere andre producenter, som landets største, der ligger i byen Artjomovsk i det østlige Ukraine, har forlængst droppet champagne-betegnelsen for at kunne eksportere til Europa.

Heller ikke dette har dog ikke reddet den store østukrainske vinproducent fra at blive trukket ind i navnestriden. 108 byer og landsbyer fik i december godkendt et navneskifte af det ukrainske parlament. Herunder Artjomovsk, der var opkaldt efter en ukrainsk revolutionær. Byen hedder nu fra årsskiftet Bakhmut, og hvad så med de lokale Bakhmut-bobler?

Foreløbigt afviser vinproducenten at ændre navnet på sin mest populære mousserende vin, Artjomovskoje.

»Produktionen her begyndte i 1997, så den har intet at gøre med det sovjetiske regime,« sagde marketingdirektør Jevgenija Stadnik til avisen RBK sidste år.

Næstformanden for det ukrainske parlament medgav kort før jul, at den nye lov måske er lige lovligt firkantet. Derfor vil parlamentet forsøge at rette den til i det nye år, så der måske kan sættes en prop i striden.