Ukraine - et geopolitisk minefelt på EUs østflanke

Uden en økonomisk redningsplan går Ukraine bankerot til marts. EU forsøger at inddrage det sårede Rusland i en økonomisk løsning. Ukrainsk ekspert frygter et dårligt forhold til Rusland.

Ukrainske aktivister holdt i går vagt foran parlamentsbygningen i Kiev, mens såvel EU som Rusland advarede mod ustabiliteten idet geopolitiske minefelt, som i sidste oplevede den hidtil blodigste del af landets konflikt. Fold sammen
Læs mere
Foto: MAXIM SHIPENKOV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES/BERLIN: Efter sidste uges dramatiske magtskifte er Ukraine blevet et geopolitisk minefelt på EUs østflanke, der udfordrer det i forvejen anstrengte forhold mellem Europa og USA på den ene side og Rusland på den anden. Torsdag deltager Ukraines nye overgangsregering i det første internationale møde, når Oleksander Oliynyk, statssekretær og fungerende førsteviceforsvarsminister, ankommer til NATOs hovedkvarter i Bruxelles.

Mødet er i sig selv en NATO-anerkendelse af landets nye styre, som ikke anerkendes af Moskva. Spørgsmålet er, hvor meget længere NATO vil gå. En mulighed er en erklæring, hvor man specifikt blåstempler udviklingen. Det er tung sikkerhedspolitik: Revolutionen i Ukraine har bragt Ukraines forhold til Rusland på et farligt lavpunkt, mens Vestens forhold til Ukraines store nabo er blevet mere anspændt end længe. På spil er Ukraines gasforsyning, men også en risiko for at Ukraine opløses – eksempelvis ved løsrivelse af østlige områder med russisk befolkning eller ved at Krim-halvøen kræver selvstændighed.

Rusland afgiver det ene retoriske varselskud efter det andet. Ruslands premierminister Medvedev beskriver Ruslands interesser som truet og overgangsstyret som »illegitimt«. Russiske diplomater taler om en mulig indførelse af told og højere gaspriser, når den nuværende gasaftale med Ukraine skal genforhandles.

Ingen har interesse i bankerot

I takt med, at Rusland har skærpet tonen, har EU dæmpet sig en kende i forhold til eksempelvis den handels- og associeringsaftale, som Janukovitj vendte ryggen, men som EU nu inderligt håber, at landets næste valgte præsident vil tilslutte sig. Den tyske udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, appellerer til Rusland om at samarbejde om at finde en løsning for Ukraine. Ingen af parterne har interesse i et splittet og bankerot Ukraine, og ingen kan bære udgiften alene, lyder det.

»EU og Rusland må for en stund se ud over, om Ukraine orienterer sig vestligt eller østligt,« sagde Steinmeier ifølge internationale medier efter et møde mandag med sin spanske kollega.

»Ingen ønsker at vippe båden lige nu,« lød det i går med enslydende ordvalg fra diplomater i både EU- og NATO-lejren.

Mens Ukraine forbereder præsident- og parlamentsvalg 25. maj, arbejder EU, USA og den Internationale Valutafond på en økonomisk redningsplan, der skal holde en snarlig bankerot stangen. USAs viceudenrigsminister, William Burns, rejste i går til Kiev, ifølge USAs ambassade i Kiev for at »samarbejde med EU og IMF om den nødvendige støtte«.

Ukraines fungerende finansminister, Yuriy Kolobov, sagde efter et møde med Catherine Ashton, der er chef for EUs udenrigstjeneste, at Ukraine søger USA og Polen om et lån, og at målet er at holde en international donorkonference med USA og EU senere med formål om at rejse 25 milliarder euro i finansiel bistand for 2014 og 2015.

Truende katastrofe

Ifølge Vasyl Filipchuk, der er tidligere direktør for det sikkerhedspolitiske kontor i Ukraines udenrigsministerium og nu er senioranalytiker i International Centre for Policy Studies i Kiev, truer en katastrofe, hvis det mislykkes at sikre et konstruktivt forhold mellem det nye Ukraine og den store nabo.

»Rusland og Ukraine er partnere, og det er altafgørende at sikre en stabil og konstruktiv relation. Den opgave er én af de vigtigste udfordringer for Ukraines nye ledelse, men også for Vesten. Jeg håber, at det lykkes at få Rusland med i et samarbejde om en økonomisk redningsplan eller på en ny aftale om gaspriser, men når man ser på Moskvas reaktioner, tvivler jeg,« siger han til Berlingske.

Rusland holder igen på udbetalinger fra det lån på ialt 15 mia. dollar, som man ellers havde givet Janukovitj, Den russiske finansminister, Anton Siluanow, har gjort det klart, at Rusland vil se den nye ukrainske regering an. Den tyske regering har opfordret til, at også den østlige og russisk orienterede del af Ukraine inddrages i den kommende regering. Første del af redningspakken til Ukraine skal dog snart på plads.

»I slutningen af marts vil kassen være tom samtidig med at nye lån skal indfries. Der vil mangle omtrent det beløb, som Rusland havde tilbudt,« siger Vasyl Filipchuk.

Hvis Vesten som ventet stiller med en redningsplan, vil den omfatte hårde reformkrav. For eksempel vil Valutafonden kræve, at gaspriserne for ukrainerne ikke længere holdes kunstigt nede, hvilket Viktor Janukovitj nægtede. Ifølge Filipchuk vil et absolut flertal af ukrainerne være klar til at leve med de økonomiske reformer, som en rekonstruktion medfører. Han peger på et godt sted at starte:

»Man skal bare holde op med at stjæle. Vi taler om systematiseret tyveri. Janukovitj og hans nærmeste har pumpet hundredevis af milllioner af dollar i hyperkorrupte konstruktioner, der alle havde til formål at berige præsidenten og kredsen omkring ham. Det er ikke usandsynligt, at man kan sænke Ukraines finansieringsbehov med 15-20 procent med det samme på den måde,« siger Vasyl Filipchuk.