Ukraine deler video af Putin, og sætter spørgsmålstegn ved hans helbred

To videoer på sociale medier har fået flere til at kommentere på præsidentens helbred.

I dag besøgte den russiske præsident, Vladimir Putin, Krim, der efter Sovjetunionens opløsning blev en del af Ukraine, men i 2014 blev halvøen annekteret af Rusland efter en omstridt folkeafstemning og er i dag de facto under russisk kontrol. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT / Russian Presidential Press Office / AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vladimir Putins besøg på Krim har lørdag tiltrukket sig stor opmærksomhed – især fra ukrainsk side. Besøget kommer i anledning af, at det i dag er ni år siden, Rusland ulovligt annekterede Krim

Der er nemlig dukket videoer op af Putin, der sætter nye spekulationer i gang om hans helbred.

I en af video, delt af rådgiver for Ukraines indenrigsminister, Anton Herasjtsjenko, kan man se Putin gå sammen med en større flok sortklædte mænd, og der er noget ved hans gang, der har fået rådgiveren til at reagere.

»En synligt haltende Putin ankom til det besatte Krim,« skriver han på Twitter.

På videoen kan man se, hvordan Putin humper hen ad en brostensbelagt vej i halvøens største by, Sevastopol, mens han snakker med regionens guvernør, Mikhail Razvozjajev.

Men han er ikke den eneste, der har lagt mærke til præsidentens bevægelser. Andre deler samme video med lignende kommentarer.

»Den haltende Putin besøger midlertidigt besatte Krim,« lyder det fra en af dem.

Kører selv bil

Det er ikke kun videoen af en haltende Putin, der bliver delt.

Også en video, hvor statslederen forlader en kunstskole og stiger ind på førersædet af en bil har tiltrukket sig opmærksomhed.

Det har fået en bruger til at skrive: »Åh Gud, han kører endda selv?!?! Jeg troede, han rystede så voldsomt, at han næsten ikke kunne sidde ved et bord.«

Kommentaren kommer efter, at der i april sidste år spredte sig en del rygter om Putins helbred, efter en video viste, hvordan han klamrede sig til et bord under et møde.

Samme video bruger Putin-støtter til at argumentere for, at præsidenten er i god form.

»Læg mærke til, at han selv kører. Ingen »bunker-bedstefar« her!,« skriver en bruger med et russisk flag og et hjerte.

Vil have Putin straffet

Vladimir Putins pludselige besøg på Krim dagen efter, Den Internationale Straffedomstol, ICC, udstedte en arrestordre på han, får nu en lang række brugere til at spekulere i motivet for besøget

Nogle mener, at han skal have besøgt den annekterede halvø en sidste gang, inden han bliver sat for en dommer.

Andre mener, at han gnider salt i såret ved at fejre annekteringen, som højst sandsynligt kommer til at stå på listen af anklager mod Putin fra domstolen i Haag.

På sit visit på Krim besøgte Vladimir Putin en kunstskole, et børnecenter og det arkæologiske område ved ruinerne af den græske antikke by Chersonesos, ifølge russiske statsmedier.