Ukraine brugte et år på at godkende nye underbukser til hæren

Den ukrainske regering har haft travlt med at ruste hæren så godt som muligt til kampene med separatisterne i den østlige del af landet. Noget er gået mindre godt, erkender præsidenten.

En dreng kommer cyklende mod ukrainske soldater. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom man ligger i et mudret skyttehul i udkanten af Donetsk, har man stadig brug for et par ordentlige underbukser.

Da Ukraine sidste år pludselig stod og skulle opbygge en hær, der tilnærmelsesvis kunne modstå truslen fra de pro-russiske separatister og Rusland, skulle det gå stærkt. Men det var ikke alt, der gik lige stærkt.

På et år har Ukraine fået styrket antallet af kampklare soldater i hæren fra 5.000 til omkring 50.000 soldater. Men en del af oprustningen har taget noget længere tid, siger den ukrainske præsident Petro Porosjenko:

»Forsvarsministeriet var nødt til at teste nye underbukser til soldaterne i et år, før de ville godkende dem. Og jeg laver ikke sjov,« siger han ifølge Reuters.

Det er vist et bevis på, at man ikke kan købe sig til en effektiv hær. For selvom Ukraine kæmper med statsbudgetterne, så har de alligevel hævet udgifterne til militæret til et niveau, der svarer til fem procent af landets bruttonationalindkomst, BNI.

I en anden sag tog det en såret soldat fire måneder at overbevise Forsvarsministeriet om, at han stadig var i live, efter de fejlagtigt havde klassificeret ham som død i systemet.

Det betød, at den sårede soldat måtte undvære sin løn i fire måneder, for man betaler jo ikke penge til en død. I en pressemeddelelse gav Forsvarsministeriet skylden til en administrativ medarbejder.

Til gengæld betaler man en kompensation til de efterladte til døde soldat. Men Reuters citerer flere ukrainske medier for at rapportere, at der går lang tid, før pengene kommer.

Vladislav Seleznyov, talsmand for militæret, har udtalt, at der allerede er sat gang i en række reformer, der skal afbureaukratisere den ukrainske hær, men han tilføjer:

»Det vil være løgn, hvis vi sagde, at vi ikke har problemer.«

Anatolii Matios, der er chef for Ukraines militære anklagemyndighed, siger til Reuters, at der skal langt mere end bare reformer til for at lette processerne i Forsvaret.

»Samfundet ønsker øjeblikkelige forandringer, fordi den økonomiske situation i landet har været så dårlig i så lang tid. Og der er ikke blevet gjort nok af hverken os, af regeringen eller politikerne i parlamentet,« siger han og kommer med en nedslående kommentar til de soldater, der måtte fryse om bagen i de østukrainske skyttehuller:

»Vi har love, men vi har ikke kulturen til at håndhæve og overholde dem,« siger Anatolii Matios.

Forsvarsministeriet har ifølge Reuters ikke ønsket at svare på anklagerne.