Ukraine beskylder Rusland for at stå bag uro på Krim

Situationen på Krim præget af spænding og forvirring. Ukraine beskylder Rusland for at stå bag, og en dansk ekspert mener, at russerne har ventet på det rette øjeblik. Ukraine har igen kontrollen med lufthavne på Krim.

Chefen for det ukrainske nationale sikkerheds- og forsvarsråd, Andrej Paruby, anklager Rusland for at stå bag urolighederne på Krim. Her er der tegnet på plakater af landets afsatte præsident Viktor Janukovitj og Ruslands nuværende, Vladimir Putin. Fold sammen
Læs mere
Foto: YURIY DYACHYSHYN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

UKRAINE: Sikkerhedssituationen på den ukrainske Krimhalvø blev fredag middag yderligere tilspidset, da Rusland sendte en halv snes helikoptere ind over Ukrainsk luftrum over Krim-regionen, skriver Reuters.

Yderligere blev det ifølge nyhedsbureauet klart, at russiske soldater på Krim rent faktisk spiller en aktiv rolle i begivenhederne.

Reuters skriver, at russiske soldater har blokeret vejen for en deling ukrainske grænsevagter ved havnebyen Sevastopol, hvor Rusland har en stor base for sin sortehavsflåde.

Samtidig beskyldte chefen for det ukrainske nationale sikkerheds- og forsvarsråd, Andrej Paruby, Rusland for at stå bag:

»Det er tale om forskellige grupper, der er under kommando af Kreml,« sagde Paruby under en sikkerhedsbriefing i Kiev.

Samtidig sagde han at lignende forsøg er blevet afværget andre steder i Ukraine.

Andrej Paruby, fortalte videre, at de ukrainske myndigheder igen har kontrol med to lufthavne på Krim, som soldater af ukendt nationalitet havde taget kontrol med tidligt fredag morgen.

Så vidt vides kontrollerer ukendte soldater stadig parlamentsbygningen i den regionale hovedstad Simferopol, hvor de har hejst det russiske flag.

Samtidig sagde Andrej Paruby, at Ukraine ikke kan udstationere militærstyrker på Krim, uden at indføre undtagelsestilstand. Men at den overvejelse i spil fremgik det også af TV-talen.

Ota Tiefenbröck, journalist og østeuroparedaktør ved magasinet RÆSON siger:

»Der er ingen tvivl om, at det er russerne, der er bag det her på Krim. De siger, at de skal beskytte deres Sortehavsflåde og sådan noget. Det er et typisk handlemønster i Rusland og for russisk politik. Det er den måde, de gør tingene på,« siger han.

»De har virkelig store interesser på Krim, og jeg er overbevist om, de har ventet på denne situation. Jeg er kommet meget på Krim og har nære venner på Krim, der er overbevist om, at russerne har ventet og været forberedt på denne her situation,« forklarer Ota Tiefenböck.