Ukraine: Angreb forhindrer tilbagetrækning

De ukrainske regeringsstyrker kan ikke leve op til aftalen om at trække tunge våben tilbage fra Østukraine, når oprørerne bliver ved med at angribe, lyder det fra Kiev.

UKRAINE: Tilbagetrækning af tunge våben fra frontlinjen i Østukraine er en vigtig del af den aftale, der blev indgået mellem Ukraine og prorussiske separatister i Minsk.

Men det er umuligt at trække det tunge skyts tilbage, når separatisterne ikke overholder en anden del af aftalen - nemlig våbenhvilen. Sådan lyder meldingen fra den ukrainske regering mandag, skriver Reuters.

Hen over weekenden meddelte det ukrainske militær og oprørerne ellers, at man var nået til enighed om at begynde processen med at køre de tunge våben væk fra frontlinjen - som det blev aftalt under mødet i Hviderusland 15. februar med hjælp fra Tyskland og Frankrig.

Selv om der har været færre angreb de sidste par dage, har separatisterne to gange angrebet regeringsstyrker, og det gør udslaget, siger talsmand Vladislav Seleznyov:

»I betragtning af, at de ukrainske soldater fortsat bliver angrebet, kan det endnu ikke komme på tale at trække våben tilbage,« siger talsmanden mandag ifølge Reuters.

Samtidig advarer regeringen i Kiev om, at uroen i den østlige del af landet kan sprede sig til andre områder, som ikke kontrolleres af separatisterne. Udtalelsen kommer efter, at en eksplosion søndag dræbte to personer ved en mindehøjtidelighed i byen Kharkiv, der ligger 200 kilometer fra frontlinjen.

»Det er et frækt forsøg på at udvide terrorens territorium,« skrev præsident Petro Porosjenko søndag på Facebook.

Kharkiv, der med 1,4 millioner indbyggere er en af de største byer i det østlige Ukraine, har tidligere oplevet voldelige protester fra separatister, men er fortsat under regeringens kontrol.