UKIP slår britiske konservative groggy

Suppleringsvalg giver britiske højrenationale ny overbevisende sejr, mens de traditionelle partiers vælgertilslutning hænger i laser.

UKIPs leder, Nigel Farage (t.v.), og Mark Reckless, som for nylig kom til fra de konservative, så ud til at være i fint humør ved fredagens suppleringsvalg, allerede i minutterne inden det stod klart, at Reckless bliver de succesfulde højrenationalisters andet mandat i parlamentet med 42 pct. af stemmerne i »Rochester and Strood«-kredsen med et solidt hul ned til både Labour og ikke mindst sine tidligere partikammerater. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LONDON: For nogle måneder siden var UKIP det store spøgelse i britisk politik. Alle var bekymrede over Nigel Farage og hans fremstormende parti, men de var fortsat ikke rigtig til stede, hvor det gælder, og havde ingen parlamentsmedlemmer.

Nu har de to. Fredag morgen stod det klart, at UKIP-kandidaten Mark Reckless havde vundet suppleringsvalget i »Rochester and Strood«-kredsen med 42 procent af de afgivne stemmer og et klart forspring ned til de konservative, der gik 14 procentpoint tilbage.

»Hvis UKIP kan vinde her, kan vi vinde overalt i landet,« erklærede en triumferende Reckless.

Han påpegede, at valgstrateger havde vurderet hans kreds til nummer 271 på listen over de mandater i spil ved næste parlamentsvalg, hvor der var muligheder for UKIP.

Det var en sejrstale og allerede en ny valgtale forud for valget i maj. Helt så klart ser det ikke ud. UKIPs triumf er der ikke nogen, der kan røre ved. Ved valget i 2010 var partiet slet ikke på listen i kredsen, der blev vundet af den konservative kandidat med lige under halvdelen af stemmerne. Labour blev nummer to med lidt over en fjerdedel af stemmerne.

En fremgang på 42 procentpoint for UKIP taler for sig selv. Men det var ikke »et næsten umuligt mandat at vinde«, som Reckless signalerer. Han havde selv ændret betingelserne betydeligt. I 2010 var det ham selv, der vandt de mange stemmer for Det Konservative Parti. Da han for et par måneder siden hoppede over til UKIP, opgav han sit mandat og stillede op til nyvalg for sit nye parti.

En del kommentatorer og konservative politikere forudså, at vælgerne ville straffe ham, men det skete ikke. I stedet rykkede en stor del med ham til højre. Dertil kommer, at tallene tyder på, at både Labour-vælgere og liberaldemokrater i stort tal enten er blevet hjemme eller er gået over til UKIP.

Ingen lette løsninger for Cameron

Den bittelille trøst for de traditionelle partier er, at valgdeltagelsen kun var på 50,6 procent mod 64,9 ved det seneste parlamentsvalg. Allerede fredag morgen udtalte konservative, at sejren »ikke var et stort flertal«, og at de kan vinde mandatet tilbage. Trods alt sikrede partiets helt nye kandidat Kelly Tolhurst 35 procent af stemmerne. Samtidig var sejren til Reckless forud for valget blev spået til væsentligt større end det flertal på 2.920 stemmer, som resultatet blev. Det er den afgørende strømpil for valganalytikerne i det britiske system med flertalsvalg i enkeltmandskredse, hvor den lokale kreds’ flertal afgør mandatet.

Det ændrer dog ikke på, at tanken om et valgresultat som det i Rochester and Strood for blot nogle måneder siden ville være blevet betragtet som et katastrofalt slag mod både de konservative og premierminister David Cameron. Reckless har desuden sagt, at han »taler med« to tidligere konservative partifæller om muligheden for, at de også hopper over til UKIP. Der er ingen lette løsninger for Cameron og den konservative partitop, der havde sendt alle partiets parlamentsmedlemmer inklusiv premierminister ned til kredsen flere gange for at føre valgkamp.

Man forsøgte at sætte en prop i UKIPs fremgang, efter at de allerede vandt deres første mandat fra de konservative ved et andet suppleringsvalg for et par måneder siden. I stedet er proppen gået af flasken. En længe ventet tale fra Cameron om indgreb mod immigration i Storbritannien kan nu blive et skæbneøjeblik forud for det kommende valg. Talen er ventet »inden jul«.

Også sløjt Labour-resultat

Nogle analytikere havde forinden talt om, at det symbolske nederlag til de konservative kunne komme det trængte Labour til gode. Den tese er svær at finde i valgresultatet. Partiet fik med 12 procentpoints tilbagegang selv et katastrofevalg, også selv om partiet markant havde nedtonet valgkampen i kredsen. Liberaldemokraterne så deres »politiske selvmord« i øjnene efter de seneste års deltagelse i koalitionsregeringen med de konservative.

Kun én procent af de afgivne stemmer fik partiet. Det er en tilbagegang på 15 procentpoint og mindre end Green-partiet, der gik frem fra én til fire procent. I tal blev det til 349 stemmer for Liberaldemokraterne ud af 40.065 afgivne. Det er 200 stemmer flere end den uafhængige kandidat, Hairy Knorm Davidson, fik med sit »Official Monster Raving Lonny Party«.

Rasende Miliband

For Labour-lederen, Ed Miliband, ser det stadig mere deprimerende ud. Han er raslet ned i de personlige popularitetsmålinger, og han havde håbet på lidt momentum med hånetaletid i de britiske medier over de konservatives mandattab. I stedet måtte han ud og sætte et »front bench«-Labour-medlem på plads. Emily Thonberry udsendte på valgdagen et tweet med en hvid varevogn foran et hus iført tre, store engelske flag med det røde kors på hvid baggrund. »Sådan er Rochester,« var beskeden, der straks blev udlagt som snobberi over for arbejderklassen fra Labour-parlamentsmedlemmet, der sidder på et Islington-mandat i en fashionabel del af Nordlondon og ifølge britisk presse bor i »et 30 millioner kroners-hus«.

En Labourkilde sagde, at han aldrig havde set Miliband så rasende før, og Thornberry meddelte kort efter, at hun aldrig havde haft til hensigt at fornærme nogen endsige ringeagte det engelske flag. Hun har også meddelt, at hun nu afgiver sin plads på forreste bænkerække for Labour i Westminster.