UKIP og Sverigedemokraterna mister adgang til EU-støtte

Ups. En EU-kritisk gruppe i Europa-Parlamentet, der blandt andet har medlemmer fra UKIP og Sverigedemokraterna, har glemt at ansøge om EU-midler til deres politiske arbejde. Økonomien er i forvejen trængt.

Den EU-skeptiske gruppe i Europa-Parlamentet har glemt at søge om penge, og dertil kommer, at gruppen har skullet betale 1,2 millioner kr. tilbage til EU, fordi bl.a. UKIP havde brugt EU-midler i hjemlandet. Foto: AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Alt for følsomt at tale om.«

Sådan lyder den korte tilbagemelding fra et af Sverigedemokraternas medlemmer af Europa-Parlamentet, Kristina Winberg, til Berlingske.

Det unævnelige drejer sig om en stor og pinlig fejl.

Den EU-skeptiske gruppe, hun sidder i i Europa-Parlamentet, Gruppen for Europæisk Frihed og Direkte Demokrati, ADDE, har nemlig glemt at søge om en stor pulje støttemidler til deres politiske arbejde.

Gruppen – der blandt andet også består af de britiske EU-skeptikere UKIP – kan dermed ifølge Financial Times ende med at mangle op mod 11 millioner kroner i deres budget i 2018. Det kommer ikke belejligt for ADDE.

For et år siden fastslog Europa-Parlamentets Præsidium nemlig, at EU-gruppen havde brugt en halv million euro eller 3,7 millioner kroner i strid med reglerne. Partiet skulle derfor betale 1,2 millioner kroner tilbage og fik heller ikke adgang til en række midler, det ellers havde i udsigt.

Det var UKIP, der var ansvarlige for det meste af miseren, fordi de blandt andet i strid med reglerne havde brugt pengene på at lave meningsmålinger i hjemlandet forud for parlamentsvalget i 2015. Dengang sagde UKIP, at de ville indbringe sagen for EU-Domstolen, men domstolen har ikke hørt noget til det.

Misbrugssagen udstillede partiets hykleri, mente flere af de andre partier i Europa-Parlamentet, herunder den belgiske grønne politiker Philippe Lamberts:

»Det er tydeligt, at UKIP har været hensynsløse over for de regler, der er designet til at beskytte det demokratiske system, som de påstår, de har så kært. Dette misbrug af skatteborgernes penge begået af en korrupt elite er lige præcis den type historie, de selv kan lide at udbrede sig om. Nu lader det til, at de er blevet fanget i deres eget spil,« skrev han i en kommentar.

EU-positive parlamentarikere har før prøvet at rejse en debat om, hvorvidt EU-skeptiske partier overhovedet skal have lov at modtage midler til deres arbejde.

»Det er en totalt skizofren situation,« sagde for eksempel det franske medlem af den konservative gruppe EPP i Europa-Parlamentet, Franck Proust, da New York Times tidligere på året lavede en opgørelse over, hvor mange midler der tilgik EU-skeptikere i parlamentet.

»EU bør ikke finansiere mennesker, som i stedet for at arbejde bruger deres tid på at ødelægge de kilder, der finansierer dem,« sagde han.

Men det skal de af demokratiske årsager, siger EU-ekspert og jura­professor Marlene Wind.

»Man kan godt have det moralske synspunkt, at de får støtte af et foretagende, de selv bekæmper. Men de lever altså op til reglerne for, hvornår et parti kan få støtte. Der skelner man ikke mellem, om det er en partigruppe, der bekæmper EU eller ej, og hvad deres mærkesager er. De har ret til det samme som alle andre.«

Berlingske har forgæves forsøgt at få en kommentar fra UKIP.

Eva Jung er Berlingskes EU-korrespondent