Ukendte kampvogne optrapper konflikt i Ukraine

Tre kampvogne rullede torsdag ind i Ukraine. De menes at være på prorussiske hænder, og den ukrainske regering beskylder Kreml for at stå bag den massive oprustning.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

UKRAINE: Konflikten i Ukraine synes atter at eskalere. Torsdag var der rapporter om op til flere kampvogne på ukrainsk jord - ikke langt fra den russiske grænse.

Ifølge flere internationale medier - herunder Reuters og New York Times - skulle mindst to af kampvognene være set på gader i Donetsk, hvor der tidligere har været hårde kampe mellem de prorussiske separatister og ukrainske regeringstropper.

Den ukrainske indenrigsminister, Arsen Avakov, påstod torsdag, at en kolonne af pansrede køretøjer - kontrolleret af de prorussiske separatister - var ankommet fra Rusland til Ukraine natten til torsdag, og at der havde været kampe mellem dem og de ukrainske regeringstropper i løbet af torsdag.

Arsen Avakov fortalte samtidig journalister i Kiev, at tre kampvogne var en del af kolonnen. Den ukrainske regering mistænker Rusland for at stå bag oprustningen, og ifølge en talsmand for den nyvalgte præsident, Petro Porosjenko, skulle den ukrainske præsident have haft telefonisk kontakt med den russiske præsident, Vladimir Putin, hvor Petro Porosjenko skulle have kaldt tilstedeværelsen af kampvognene for »uacceptabel«.

En talsmand for den russiske regering nævnte dog intet om de beskyldninger, da han refererede samtalen til russiske medier.

Det ville under alle omstændigheder ikke være første gang, at den ukrainske regering beskylder den russiske ditto for at stå bag oprustning af de prorussiske separatister, der har taget kontrol over en lang række regeringsbygninger i ukrainske byer de seneste uger. Rusland har blankt afvist beskyldningerne.

Optrapningen foregår samtidig med, at begge landes regeringer offentligt har erklæret sig parate til at indgå i nye fredsforhandlinger.