Ukendt aftale: Merkel har lovet Tyrkiet at tage imod op til 250.000 syriske flygtninge

Angela Merkel har angiveligt lovet at tage imod hundredetusinder af syriske flygtninge fra Tyrkiet, hævder en ny bog om EU’s flygtningeaftale med Tyrkiet. Men Merkel undlod samtidig at informere medlemslandenes regeringschefer.

Ny bog om EU\s flygtningeaftale med Tyrkiet hævder, at kansler Merkel lovede tyrkerne at tage imod op mod 250.000 syriske asylansøgere fra Tyrkiet Fold sammen
Læs mere
Foto: FRANCOIS LENOIR

BERLIN: Angela Merkel måtte strække sig længere end hidtil kendt, da hun i marts sidste år forhandlede EU’s flygtningeaftale på plads med Tyrkiet.

Under et møde med Tyrkiets daværende ministerpræsident Ahmet Davutoglu gav Angela Merkel og hendes hollandske kollega Mark Rutte tilsagn om, at EU ville være klar til at tage imod 250.000 syriske flygtninge som led i flygtningeaftalen med Tyrkiet.

Efter planen skulle flygtninge fordeles efter en frivillig ordning med en række EU-lande.

Ganske bemærkelsesværdigt undlod den tyske kansler og den hollandske ministerpræsident, Mark Rutte, på et efterfølgende topmøde i EU-rådet at informere de europæiske stats- og regeringschefer om det konkrete antal syriske flygtninge, som EU ifølge aftalen har forpligtet sig til at tage imod.

»Overraskende forslag«

De nye oplysninger stammer fra Welt-journalisten Robin Alexander, der mandag udgav en ny bog om Merkels flygtningepolitik. I »Die Getriebenen – Merkel und die Flüchtlingspolitik. Ein Report aus dem Innern der Macht« skildrer Robin Alexander, hvordan Merkel og den hollandske ministerpræsident fremstillede aftalen mellem EU og Ankara som et tyrkisk forslag.

I bogen kaster Robin Alexander nyt lys over tilblivelsen af den vanskelige flygtningeaftale mellem EU og Tyrkiet ved at berette om et afgørende møde mellem Rutte, Merkel og daværende ministerpræsident, Ahmet Davutoglu, i den tyrkiske repræsentation i Bruxelles d. 6. marts 2016. I Bruxelles blev Merkel og Rutte enige med Davutoglu om at lade EU tage imod et årligt kontingent på mellem 150.000-250.000 syriske flygtninge fra Tyrkiet.

I Die Welt skriver Robin Alexander, at der var tale om en mundtlig aftale, der er bekræftet af »flere personer, der var involveret i forhandlingerne«. Dagen efter præsenterede Merkel, Rutte og den tyrkiske ministerpræsident på et møde i EU-rådet aftalen for EU’s øvrige stats- og regeringschefer som et »overraskende forslag« fra Tyrkiet. Planen var ifølge Robin Alexander at lade den tyske kansler og hendes hollandske kollega overtale skeptiske EU-lande til at tage imod flere flygtninge fra Tyrkiet. Ikke desto mindre blev stats- og regeringscheferne ikke informeret om det konkrete tal på 250.000 asylansøgere.

Milliardudgifter til asylansøgere

Allerede i slutningen af 2015 vedtog EU en aftale om en frivillig fordeling af 160.000 asylansøgere inden september 2017. Det står imidlertid skidt til med den frivillige omfordeling. Ifølge tal fra EU-kommissionen har EU-landene kun taget imod i alt 13.546 omfordelte flygtninge fra Italien og Grækenland, skriver avisen Osnabrücker Zeitung.

Siden marts 2016 er 870 flygtninge og migranter blev sendt tilbage fra Grækenland til Tyrkiet som et led i flygtningeaftalen mellem EU og Tyrkiet. Til gengæld har EU-medlemslandene taget imod 3098 flygtninge fra tyrkiske lejre.

I en analyse af omkostningerne i forbindelse med forplejning, logi og rådgivning af asylansøgere i delstaterne Bayern, Slesvig-Holsten, Hessen og Berlin konkluderer forbundsdagens Wissenschaftliche Dienst, at Tysklands samlede udgifter til migranter og flygtninge i 2016 vil udgøre 23 mia. euro (177 mia. kr., red.).

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland