UK: Rusland har valgt »isolationens vej«

Den britiske udenrigsminister William Hague beklager, at Rusland har skredet til en annektering af Krim og dermed valgt at isolere sig selv i forhold til det internationale samfund.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

STORBRITANNIEN: Den russiske præsident Vladimir Putin har valgt »isolationens vej« ved at underskrive en traktat om annektering af Krim.

Det siger den britiske udenrigsminister William Hague tirsdag ifølge nyhedsbureauet AFP, efter at Putin tirsdag underskrev en traktat, der baner vejen for Krims indlemmelse i Den Russiske Føderation.

»Det er beklageligt at høre præsident Putin vælge isolationens vej,« sagde Hague tirsdag med henvisning til, at Rusland står isoleret, da USA, EU og Japan har udtrykt fordømmelse af den russiske intervention.

Storbritannien har som konsekvens indstillet alt bilateralt militært samarbejde med Rusland, oplyste Hague tirsdag til det britiske parlament. Det gælder blandt andet en planlagt flådeøvelse med deltagelse af Rusland, Frankrig, USA og Storbritannien.

William Hague udtrykte bekymring for, at Rusland vil benytte provokation af det russisktalende mindretal i Ukraine som påskud for militær indgriben i andre dele af landet.

Også Polens premierminister Donald Tusk finder ifølge Reuters, at annektering af Krim er uacceptabelt.

»På et øjeblik forandrer det landets (Ukraines, red.) grænser og den geopolitiske situation i regionen,« sagde Tusk på en pressekonference sammen med den amerikanske vicepræsident Joe Biden. Biden forsikrede, at USA fortsat støtter sine allierede, og at USA står ved planen om at etablere et missilforsvarssystem i Polen i 2018.

Præsident Putin underskrev tirsdag traktaten, der gør Krim til en del af Rusland. Aftalen blev på Krimbeboernes vegne underskrevet af lokale ledere fra Krimhalvøen, heriblandt den såkaldte premierminister på Krim, Sergej Aksjonov, der er på EUs sanktionsliste.

Putin holdt tirsdag middag en timelang tale i det russiske parlament, hvor han gjorde rede for Ruslands historiske bånd til Krim.

Putin forsikrede, at der skal være plads til både ukrainere, russere og Krim-tartarer på halvøen, der indtil 1954 tilhørte Rusland.

De kommende dage skal parlamentet godkende traktaten, og herefter vil indlemmelsen af Krim i Den Russiske Føderation være en realitet.