»Uhørt og usmagelig koldkrigs-retorik«

»Russisk propagandakrig«, lyder udenrigsminister Kristian Jensens dom over Ruslands trussel mod USA-koalitionen i Syrien. Uhørt, usmagelig og grotesk, siger oppositionen.

»Det ser ud til at være en del af en russisk propagandakrig, fuld af påstande og anklager,« fastslår Kristian Jensen over for Berlingske. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDREW KELLY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et vestligt angreb på syriske regeringsstyrker vil udløse direkte militær konfrontation mellem den USA-ledede koalition, herunder Danmark, og Rusland, lyder advarslen fra Moskva. Men det ligner russisk propaganda, mener udenrigsminister Kristian Jensen (V).

»Det ser ud til at være en del af en russisk propagandakrig, fuld af påstande og anklager,« fastslår han over for Berlingske.

Kristian Jensen understreger, at de danske kampfly udelukkende er i Syrien for at nedkæmpe Islamisk Stat, og derfor er der ingen grund til at true Danmark med russisk gengældelse, hvis de begynder at bombe det syriske regime.

Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, kalder truslen for »uhørt koldkrigsretorik«.

»Det er fuldstændig absurd at true os på den måde,« siger han.

Socialdemokratiets forsvarsordfører, Henrik Dam Kristensen, betegner den russiske trussel som »usmagelig«.

»Vi skal ikke lade os presse af de russiske trusler. Russerne burde bruge kræfterne på at bombe IS i stedet for at begå krigsforbrydelser mod den syriske civilbefolkning.«

Den radikale ordfører, tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard, er også fortørnet.

»Det er grotesk og uacceptabelt med denne form for trussel fra et land, der selv tøndebomber befolkningen i Syrien,« siger Martin Lidegaard, der mener, at EU bør skærpe sanktionerne over for Rusland og speede op for arbejdet med at gøre Europa uafhængigt af russiske naturgas og olie.

Lad vær med at overreagere

Men Danmark bør ikke overreagere, mener professor og sikkerhedspolitisk ekspert, Mikkel Vedby Rasmussen.

»Situationen er tilspidset nok i forvejen. Den danske udenrigsminister beskylder Rusland for krigsforbrydelser i Aleppo, og den amerikanske FN-ambassadør siger, at russerne opfører sig barbarisk. I ordbogen for internationale konflikter er vi ved at nå appendikset for kriser, der er ved at spidse alvorligt til,« siger professor Mikkel Vedby Rasmussen.

Han mener, at russernes virkelige ærinde måske er en nedtrapning af striden.

»Hvad nu hvis russernes budskab er det modsatte af det, de siger. Det er der mange eksempler på fra den kolde krig. Russerne siger, at de kan slå hårdt, hvis det skal være. Men det, de gerne vil fortælle os, er, at de gerne vil undgå den situation,« siger Mikkel Vedby Rasmussen, der ikke mener, at Rusland reelt har en interesse i en konfrontation med USA og koalitionen i Syrien.

»Det har de slet ikke styrken til.«

Ifølge Flemming Splidsboel Hansen, der er seniorforsker ved DIIS, er den russiske trussel i høj grad henvendt til et hjemligt publikum.

»Jeg vil ikke bagatellisere det, men heller ikke køre det op. Nogle gange overdriver vi russernes evne til strategisk tænkning og deres militære styrke,« siger Flemming Splidsboel Hansen.