Ugens store grønsagskup, konspirationsteori og forbud

En buket af ugens små og store internationale nyheder skrevet med let hånd.

Bombe i Beirut. Fold sammen
Læs mere
Foto: NABIL MOUNZER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

... store grøntsagskup

Det kan godt være, indbyggerne bliver kaldt for »kiwis«, men det er avocados – eller rettere manglen derpå – der nu truer freden i New Zealand. Efter en katastrofal høst er efterspørgslen så meget større end udbuddet, at en avocado nu sælges for 20-30 kr. stykket, skriver Guardian.

Derfor er landet nu plaget af en række natlige tyverier på avocado-plantager, hvilket har fået ejerne til at sikre dem med bevægelsescensorer og andre alarmsystemer.

Dog skulle en ekstraordinær høst snart hjælpe på manglen af den sunde spise.

... konspirationsteori

Der har været relativt roligt i Beirut på det seneste, men søndag aften blev den libanesiske hovedstad ramt af en eksplosion. Denne gang gik gerningsmændene tilsyneladende ikke efter menneskeliv, men materiel skade. Bomben blev nemlig udløst ud på aftenen, hvor der var forholdsvis øde, og der var kun to mennesker, der blev lettere såret, hvilket er nådigt sluppet efter libanesisk standard.

Bombens mål var Blom Bank, og ekspositionen forvoldte ifølge libanesiske medier materielle skader for cirka 400 mio. kroner. Blom er en af de mere fremtrædende libanesiske banker, der efter pres fra USA har lukket for Hizbollahs konti og nu nægter at have noget med terrororganisationens penge at gøre.

Selv om ingen i skrivende stund har taget ansvar for bomben, mener de fleste derfor, at Hizbollah står bag, men ikke alle mener, at forklaringen er så ligetil. Berlingske var i Beirut i anden anledning og har efter eksplositionen talt med Yassin Jaber, der er medlem af parlamentet og chef for Kommisionen for Samarbejde med Europa (hvilket i ikke ubetydelig grad handler om nødhjælp og udviklingsmidler fra EU).

»Hizbollah har mere at tabe på det her end at vinde,« siger Jaber, der mener, at de sande gerningsmænd skal findes i Israel, som angiveligt har bombet banken for at sætte Hizbollah i dårligt lys. Dermed er han i tråd med de af Mellemøstens indbyggere, der ynder at ty til ofte meget indviklede konspirationsteorier, hvor Israel er fast syndebuk, frem for umiddelbart mere oplagte forklaringer. In casu at Hizbollah er en terrororganisation med motiv, midler og præcedens for at sprænge ting i luften, når man er tøsefornærmet.

... forbud

I Norge er staten som bekendt mere valen ved vinens glæder end herhjemme, hvorfor de guddommelige dråber kun kan købes på det statslige – og vel navngivne – Vinmonopolet. Og ve den, der drister sig til at reklamere for vin, hvilket er stærkt forbudt.

Det er nu gået så vidt, at Helsedirektoratet har besluttet sig for, at det er ulovlig reklame, når taxfree-selskapet Travel Retail Norway (TRN) har lyserødt papir omkring nogle af deres flasker. Det ensfarvede papir uden nogen form for udsmykning fremstiller nemlig vinen som en gavepose, mener Helsedirektoratet ifølge Aftenposten.

TRN er uenig med beslutningen, men har nu sat deres ansatte til manuelt at afklæde de mange tusind flasker, så de i stedet for at være pakket ind, fremstår – vil nogle nok hævde – mere indbydende med etiket og farve til frit skue – hvilket altså ikke er reklame.

Desuden skal firmaet nu tildække alle QR-koder, da de kan lede kunden ind på producentens hjemmeside, hvor der efter norsk lovgivning kan være ulovlig reklame.