Ugens opfordring, konvertering og tilbageskridt

Hver fredag skriver Karl Kühlmann Selliken om et udpluk af ugens internationale begivenheder.

Gay Pride Parade ned ad Fifth Avenue i New York. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ugens tilbageskridt

Sovjetisk militærparade for at fejre 70-året for Anden Verdenskrigs afslutning. Fold sammen
Læs mere

Det er på mange måder nye tider, når det kommer til den globale magtbalance. Økonomisk har blikket været vendt mod Kina snarere end mod Vesten, og Putins Rusland er ikke bange for at blande sig i militære konflikter, i f.eks. Syrien, eller vise ønsket om at genopnå fordums storhed ved annekteringen af Krim-halvøen.

Nu melder den anerkendte tænketank International Institute for Strategic Studies (IISS) i London ud, at Vestens teknologiske militære overmagt svinder ind.

Ifølge AFP siger organisationen, at den militære magtbalance gøres mere kompleks af, at det er blevet nemmere for ikke-statslige grupper at få fingrene i den rette (eller forkerte – alt efter hvordan man ser på det) teknologi.

IISS peger også på netop Kina og Rusland som to lande, der som tidligere beskrevet her i avisen, er i fuld gang med at modernisere deres militær.

IISS-chefen, John Chipman, understreger over for AFP, at militær magt i det 21. århundrede ikke kun handler om, hvor mange fly, skibe og kampvogne, man har, men at droner og cyber-krigsførelse, herunder hacking, spiller en stadig større rolle.

Hvad angår Mellemøsten gør atomaftalen med Iran og sidste måneds ophævelse af langt de fleste af sanktionerne mod landet det muligt, at Iran vil modernisere sit militær, hvor meget af dets materiel i dag stammer helt tilbage fra 1970erne, siger IISS. Det kan medføre en militær optrapning i regionen, mener organisationen, idet Iran har en meget større konventionel styrke end golfstaterne, og disse derfor også fremover vil være opsat på at have en lige så stor teknologisk fordel over landet, som de har nu.

Til gengæld har atomaftalen, der blev indgået i Wien sidste sommer, udsat risikoen for, at iranerne får atomvåben, i mindst 15 år, siger John Chipman til AFP.

Det må siges at være en cadeau til USAs præsident Obama, hvis arbejde for at trumfe aftalen igennem trods massiv politisk modstand ude såvel som hjemme var afgørende for, at den blev til noget. Men hvad det ellers vil betyde for den militære magtbalance i Mellemøsten, vil fremtiden vise.

Ugens overgrebsmanual

Pave Frans under messen i Peterskirken askeonsdag. Fold sammen
Læs mere

I en manual, som Vatikanet for nylig har udgivet, får nyudnævnte biskopper instruks om, at de ikke nødvendigvis er forpligtet til at anmelde anklager om præsters seksuelle overgreb på børn til myndighederne. Det skriver The Guardian.

Den beslutning kan kun ofrene eller deres familier træffe, står der i manualen, der beskriver, hvordan højtstående gejstlige skal forholde sig til anklager om sexmisbrug.

Selv om der står, at biskopper skal være bekendt med de gældende love, understreges det, at de kun er forpligtet til at tage hånd om anklagerne internt i kirken.

Pave Frans har gjort det til en af sine mærkesager at få gjort op med kirkens tidligere tradition for at feje sexmisbrug under gulvtæppet og i mange tilfælde at lade præster fortsætte i andre sogne i stedet for at sætte en stopper for deres misbrug. Ifølge Guardian er der ikke noget, der tyder på, at paven eller den kommission, han har nedsat netop for at forhindre den kultur, har været inde over manualen. Det har til gengæld en af Vatikanets håndgangne mænd, Tony Anatrella, der bl.a. har skabt opmærksomhed omkring sig selv med sin overbevisning om, at homoseksualitet i Vesten skaber alvorlige problemer for de børn, der udsættes for den.

Ugens opfordring

Gay Pride Parade ned ad Fifth Avenue i New York. Fold sammen
Læs mere

Og når vi nu er ved homoseksualitet og forskellige synspunkter derpå, så opfordrer fire medlemmer af Kongressen i USA i et brev instansen Federal Trade Commission til at sætte en stopper for den praksis, der kaldes »omvendelsesterapi«, og som kort fortalt går ud på at »kurere« homo-, bi- og transseksuelle unge og gøre dem til gode heteroseksuelle.

Som navnet kan antyde, har Federal Trade Commission (FTC) egentlig mest med erhvervslivet at gøre, så hvorfor skriver de fire kongresmedlemmer til dem? Jo, fordi FTC har hjemmel til at skride ind over for enhver virksomhed, der anslås at benytte sig af urimelige eller misvisende metoder, skriver Huffington Post.

Omvendelsesterapi bygger på en forestilling om, at homoseksualitet er en sygdom, der kan kureres, men en offentlig undersøgelse sidste år fandt intet bevis herfor (ja, der skulle åbenbart en officiel rapport til, for at det kunne fastslås). Og da »terapien« i undersøgelsen blev fundet direkte upassende, er der altså tale om dårlige forretningsmetoder, mener de fire politikere.

Adskillige delstater, herunder Oregon, New Jersey og Californien, har allerede forbudt omvendelsesterapi, skriver Huffington Post, og tidligere på ugen gjorde New York det forbudt for forsikringsselskaber at dække udgifterne for omvendelsesterapi for mindreårige. Det må alt andet lige høre til sjældenhederne, at forsikringsselskaber får besked på, at de IKKE må punge ud.

Ugens konvertering

Mandla Mandela arvede høvdingetitlen efter sin bedstefar, Nelson Mandela. Fold sammen
Læs mere

Hvis De ikke lige har hørt om Mandla Mandela (billedet), er De lovlig undskyldt. Dog lyder efternavnet nok bekendt, og det er, fordi den 42-årige høvding for Aba Thembu-klanen i Sydafrika er barnebarn af afdøde Nelson Mandela, som han forøvrigt arvede sin titel fra.

Mandla har nu bragt rådet af stammeledere (Contralesa) i oprør, fordi han sidste år konverterede til islam og nu er blevet gift med sin fjerde hustru, der er muslim, i en moské, skriver BBC. Ægteskabet med Rabia Clarke har stammerådet sådan set ikke noget at udsætte på, men de er stærkt bekymrede for, at hans nye tro kan forhindre ham i at følge stammens traditioner, hvilket er ret afgørende for hans stilling som høvding.

Contralesas talsmand, høvding Mwelo Nonkonyane, har f.eks. luftet sin utilfredshed med, at Mandla Mandela har taget sin muslimske hustrus kultur til sig:

»Ifølge afrikansk tradition er det kvinden, der skal blive en del af den familie, hun gifter sig ind i. Da hun sagde ja til Mandlas frieri, var forventningen, at hun tog hans folks traditioner til sig,« udtaler Nonkonyane til BBC.

Ak ja, det er ikke sådan at være moderne ægtemand og høvding.

Mandla Mandela har som sagt været gift tre gange før. Hans første hustru er angiveligt stadig ganske bitter, mens det andet ægteskab (i 2010) blev en kort fornøjelse og blev ophævet, da det forlød, at bruden havde ligget i med gommens lillebror. Det tredje ægteskab i 2014 blev ligeledes ophævet, men det var efter, at den første hustru anklagede sin eksmand for bigami. Sidstnævnte har altså ikke forhindret det fjerde ægteskab. Måske der var højere til loftet i moskeen?

Ugens gode odds

Donald Trump vandt i New Hampshire tirsdag. Fold sammen
Læs mere

Efter tirsdagens sejr i primærvalget i New Hampshire er der flere, der kan se Donald Trump som USAs næste præsident.

Ifølge Ritzau har bettingfirmaet Ladbrokes nu sænket sine odds, så man nu kun får sine penge tilbage 5.5 gange, hvis Trump kan flytte ind i Det Hvide Hus, mens man efter hans nederlag i Iowa sidste uge kunne få odds 8-1.

Fotos: Reuters/AFP