Ugens misforståelse, opsang, nye vinde og kritik

En gang om ugen plukker Karl Kühlmann Selliken fra Berlingskes udlandsredaktion i den globale nyhedsstrøm.

Efter blot to måneder på jobbet benyttede FNs nye flygtningehøjkommissær femårs-dagen for krigen i Syrien til at advare Vesten mod at lade frygten herske, når det kommer til at takle flygtningekrisen.. EPA/SIMELA PANTZARTZI Fold sammen
Læs mere

... misforståelse

Bayern München havde tweetet en fotomanipulation, hvor holdets målmand, Manuel Neuer, stod for enden af et jernbanespor med den italienske tekst »Qui è la fine« – et ordspil på ordet »fine«, som både kan betyde enden eller slutning – i denne sammenhæng kan teksten bedst oversættes med »her slutter det«. / AFP PHOTO / ODD ANDERSEN Fold sammen
Læs mere

Der var spænding i luften op til 16.-dels-finalen mellem Juventus og Bayern München i Champions Leauge i onsdags. Det er jo meget normalt, når to så prominente hold fra to så store fodboldnationer som Italien og Tyskland mødes i så vigtig en kamp, men pludselig blev stemningen rigtigt dårlig – endda lang tid inden tilskuerne havde sat sig til rette og spillerne var løbet ud på grønsværen, skriver Guardian.

Bayern München havde tweetet en fotomanipulation, hvor holdets målmand, Manuel Neuer, stod for enden af et jernbanespor med den italienske tekst »Qui è la fine« – et ordspil på ordet »fine«, som både kan betyde enden eller slutning – i denne sammenhæng kan teksten bedst oversættes med »her slutter det«.

Det forargede dog en del, der mente, at den tyske klub med jernbanesporene havde lavet en reference til Auschwitz – og formodentlig den skæbne, der ventede Juventus-spillerne – hvilket Bayern München hurtigt afviste. Klubben forklarede, at man blot henviste til, at det var en skæbnekamp, som kun ét hold kan gå videre fra. Under alle omstændigheder var man ikke stolt af reklamen:

»De unge mennesker, der har lavet dette billede, aner intet om Tysklands historie,« udtalte Markus Hörwick, der er klubbens mediechef, til sportsmediet Sport1.

Ifølge den britiske avis The Guardian har vicepræsidenten for Roms jødiske samfund kaldt fotomanipulationen for et stort faux pas. Han mener dog ikke, at den er begået med ondt i sinde, men at der er tale om en tanketorsk fra den tyske klubs side.

Ironisk nok har Juventus haft sin del af fascistiske fans gennem årene, mens Bayern München under Hitler blev omtalt som »jødeklubben«. Klubbens præsident 1947-1951, jødiske Kurt Landauer, overlevede rædslerne i KZ-lejren Dachau, og hans arv er blevet hyldet i en sådan grad, at klubbens såkaldte Schickeria-fans i 2014 blev hyldet for deres indsats mod racisme. Alt dette kunne altså ikke stoppe den italienske forargelse, men som en fodboldkommentator engang tørt kommenterede, da en italiensk spiller vred sig på banen – tilsyneladende i stor smerte, selv om hans modspiller på intet tidspunkt havde været tæt nok på til at volde ham den mindste skade: »Det er jo ikke tilfældigt, at Italien er operaens hjemland.«

Bayern München vandt i øvrigt kampen 4-2 i overtid.

 

... opsang

Efter blot to måneder på jobbet benyttede FNs nye flygtningehøjkommissær femårs-dagen for krigen i Syrien til at advare Vesten mod at lade frygten herske, når det kommer til at takle flygtningekrisen.. EPA/SIMELA PANTZARTZI Fold sammen
Læs mere

Efter blot to måneder på jobbet benyttede FNs nye flygtningehøjkommissær femårs-dagen for krigen i Syrien til at advare Vesten mod at lade frygten herske, når det kommer til at takle flygtningekrisen.

»Sprogbrugen er blevet helt forfærdelig,« sagde Filippo Grandi ifølge Foreign Policy. »En slags hadefulde udtryk, som vi ellers ikke har hørt i lang, lang tid.«

Han giver svage statsledere en del af skylden for ikke at have formået at mane til ro, men at lade flygtningekrisen forstærke en fremmedfjendsk tendens, der er vokset frem af terrorangreb og økonomisk usikkerhed efter finanskrisen.

Adspurgt hvor verdens næste, hidtil oversete krise kunne opstå, svarede Grandi, at det havde han svært ved at se:

»Der er meget få (konflikter, red.) der ikke allerede koger over, så der er ganske få steder, hvor det kan gå endnu mere galt.«

Man må håbe, at det ikke bliver hans berømte sidste ord.

 

… nye vinde

En amerikansk undersøgelse viser, at unges forhold til egen seksualitet er mere flydende end blandt dem, der er bare få år ældre end dem. Huffington Post skriver, at 48 procent af de adspurgte unge, der tilhører Generation Z – og dermed er mellem 13 og 20 år gamle – betegnede sig som udelukkende heteroseksuelle. Til sammenligning var samme tal for de såkaldte Millenials, der er 21 til 34 år gamle, 65 procent.

I det hele taget er Generation Zerne mere afslappede, hvad angår køn. Hele 70 procent af dem går ifølge undersøgelsen ind for unisex-toiletter.

Huffington Post tilskriver populærkulturen en del af forklaringen på de unges skiftende opfattelse af køn og seksualitet. Sitet nævner stjerner som Miley Cyrus og Jaden Smith, der leger med begge dele. Holder den teori stik, kunne Huffington Post måske med fordel huske gender-benderen over dem alle, netop afdøde David Bowie, der for mere end 40 år siden lod, som om han udførte fellatio på scenen iklædt en lårkort kimono, mens de kvindelige fans var ved at flå ham ned af scenen af begejstring.

 

... kritik

For et par uger siden blev Kinas præsident Xi hængt ud for at rane magten til sig, omgive sig med psykofanter og for med sin udmelding om pressen at gøre hele landet utilfreds. En blogger ved navn Ren Zhiqiang spurgte retorisk »Hvornår blev folkets regering til Partiets regering?« Det spørgsmål vandt frem blandt mange kinesere, inden det blev renset fra nettet. EPA/WU HONG CHINA OUT AFP PHOTO Fold sammen
Læs mere

For et par uger siden skabte Kinas præsident, Xi Jinping, sure miner i Vesten ved under en rundtur til nogle af Kinas største aviser og TV-stationer at udtale, at medierne er »partiets og regeringens propagandafront«.

»De skal elske partiet, beskytte partiet og tæt tilslutte sig partiledelsen i tanke, politik og handling,« kunne vi her i avisen citere ham for at

Men det er ikke kun i Vesten, at dette anslag mod den frie presse og ytringsfriheden har vakt harme. Et åbent brev opfordrede på en hjemmeside med forbindelse til regeringen præsidenten til at gå af »for landets og folkets fremtid,« skriver Washington Post.

Brevet var underskrevet »tro medlemmer af Kommunistpartiet« og hænger Xi ud for at rane magten til sig, omgive sig med psykofanter og for med sin udmelding om pressen at gøre hele landet utilfreds.

Den slags kritik er sjælden i Kina og ikke mindst på fora, der har forbindelser til regeringen, men er ikke den første af sin slags i forbindelse med Xis medieudtalelse.

En blogger ved navn Ren Zhiqiang spurgte retorisk »Hvornår blev folkets regering til Partiets regering?«

Det spørgsmål vandt frem blandt mange kinesere, inden det blev renset fra nettet, skriver Washington Post. Derefter blev Ren hængt ud af partitro medier og kaldt for en forræderisk fortaler for kapitalisme med fæle motiver.