Ugens krigserklæring, ugens forslag og ugens kolde afvaskning

Hver fredag skriver Karl Kühlmann Selliken, souschef på udlandsredaktionen, om et udpluk af ugens internationale begivenheder.

Hillary Clinton foreslår at reklasificere marihuana, så det bliver tilladt at forske i, hvilke medicinske egenskaber stoffet kan have. Foto:Larry W. Smith Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ugens krigserklæring

Islamisk Stat har fyldt alles bevidsthed i den forgangne uge. Først angreb den sunnimuslimske terrororganisation den shiamuslimske ditto, Hizbollah, med selvmordsbombere i sidstnævntes baghave i Beirut.

Siden kom terrorangrebet i Paris, og tirsdag meddelte Rusland – en rum tid efter vestlige efterretningstjenester - at man er overbevist om, at IS bombede det fly, der styrtede ned i Sinai på vej fra Sharm el-Sheikh til Skt. Petersborg med 224 mennesker, fortrinsvis russere, ombord.

Rusland har tidligere sat hårdt mod hårdt efter terrorangreb, og præsident Vladimir Putin lovede da også »omgående gengældelse« og har erklæret sig villig til at samarbejde med Frankrig, der efter terrorangrebene i Paris har erklæret krig mod IS.

Organisationen er i forvejen trængt af den kurdiske offensiv, der med støtte fra amerikanske fly har vundet flere sejre. Frankrigs præsident, François Hollande, har erklæret krig mod IS, og spørgsmålet er, hvor længe »Kalifatet« kan holde til en styrket indsats fra amerikansk, europæisk og russisk side.

Men det dårlige forhold mellem Rusland på den ene side og EU og USA på den anden efter den russiske annektering af Krim-halvøen samt det faktum, at Rusland ønsker at beholde Syriens præsident, Bashar al-Assad, på posten, kan kaste grus i krigsmaskineriet og virke til Islamisk Stats fordel.

Ugens forslag

Hillary Clinton (foto) foreslår at reklasificere marihuana, så det bliver tilladt at forske i, hvilke medicinske egenskaber stoffet kan have. Den demokratiske præsidentkandidat taler dermed både til sine kernevælgere og bredt til amerikanerne.

Ifølge en meningsmåling foretaget af Huffington Post og Yougov er tre ud af fire amerikanere og flere end fire ud af fem demokratiske vælgere enige i, at man skal kunne forske i, hvordan man kan bruge det euforiserende stof i medicinsk behandling. Man kan allerede få udskrevet cannabis på recept i en række amerikanske stater, ligesom det i enkelte kan købes lovligt til rekreativt forbrug (læs: at ryge en joint for hyggens skyld), men Clinton er gået skridtet videre og har tidligere udtalt, at »vi må holde op med at fængsle folk, der benytter sig af marihuana«. Og dér stopper enigheden blandt amerikanerne til gengæld – mange mener, at det absolut skal være strafbart at »tænde op« for sin fornøjelses skyld.

Clintons rival til nomineringen som demokratisk præsidentkandidat, Bernie Sanders, ser gerne cannabis legaliseret. Men så langt vil Hillary ikke gå, selv om hendes mand, tidligere præsident Bill Clinton, i fordums tider besvarede spørgsmålet om, hvorvidt han havde røget marihuana med ordene: »Ja, en gang – men jeg inhalerede ikke.«

Ugens kloge beslutning

Det var oplysninger om et planlagt terrorangreb på stadion, der fik de tyske myndigheder til at aflyse fodboldkampen mellem Holland og Tyskland kort før kickoff i tirsdags.

Ifølge det tyske magasin Bild var planen, at terrorister i en ambulance skulle smugle sprængstoffer ind på stadion for at sprænge dem under kampen. Angrebet skulle angiveligt filmes af gruppens leder til skræk og advarsel. Udåden skulle planmæssigt opfølges af et angreb på hovedbanegården i Hannover, men et tip fra en unavngiven, udenlandsk efterretningstjeneste bragte altså myndighederne på sporet, så begge terrorhandlinger blev stoppet i tide.

I Tyskland har man siden tirsdag debatteret, hvorvidt indenrigsminister Thomas de Maizières beslutning om at aflyse kampen var udtryk for rettidig omhu eller hysteri efter sidste fredags terrorangreb i Paris.

Ugens kolde afvaskning

Indiens filmcensorer har forkortet kysse­scenerne i den seneste James Bond-film, »Spectre« (foto). De hede scener var »for udsvævende,« hed det dydigt og en smule betuttet fra censorerne. Avisen Times of India konstaterer, at agent 007 »kun har en halv licens til at kysse«. I hvert fald i Indien, hvor spændingsfilmen har premiere i dag.