Ugens internationale

Stonehenge er bygget af kæmper skabt af Den Onde selv med det formål at ødelægge Israel, lyder det overraskende budskab fra Dennis Lindsay, der leder den religiøse forening Christ for the Nations. Så er den gåde løst... Foto: Kieran Dogherty
Læs mere
Fold sammen

… ulmende opgør

Nettet strammes om Sydafrikas præsident, Jacob Zuma. Han blev først på måneden fundet skyldig i at bruge skatteydermillioner på sin overdådige privatbolig, og mens man kan argumentere for det logistisk fornuftige i, at en statsleder har en helikopterplatform derhjemme, er det sværere at forsvare det amfiteater, som Zuma kan hygge sig i, hvis han skulle have en friaften.

I forvejen er præsidenten upopulær på grund af sin beslutning om at fyre en respekteret finansminister samt for sine forbindelser til en indisk rigmandsfamilie, der ifølge rygter blander sig i præsidentens ministerudnævnelser.

For at gøre ondt værre har Zuma hårdnakket nægtet at undskylde for misbruget af skattemidler og har blot beklaget den »forvirring og frustration«, han har forårsaget, skriver Foreign Policy.

Indtil videre har præsidentens parti – den afdøde landsfader Nelson Mandelas ANC – støttet deres regeringsleder, men nu er målet ved at være fuldt. ANC nyder stadig stor respekt som det parti, der fik afskaffet apartheid, men 20 år efter at ANC kom til magten har mange almindelige sydafrikanere svært ved at se, hvad partiet gør for dem. Dels er der endnu større forskel på hvide og sortes indkomst end under apartheid, dels er ANC så gennemsyret af korruption, at mange fattige vælgere er på nippet til at glemme den loyalitet, som Mandela har skabt. Derfor overvejer store dele af partiets ledelse, om man skal ofre Zuma for at redde resten af ANC. Spørgsmålet er så, hvem der skal tage hans plads.

… rigmandsprotest

Selv hvis man ikke lige ved, hvem Ben Cohen og Jerry Greenfield er, det næsten sikkert, at man har smagt den is, der har gjort dem superrige, og som bærer deres navne – Ben & Jerry’s.

Makkerparret var blandt 1.200 mennesker, der blev anholdt for at demonstrere ulovligt i Washington i ugens løb. Demonstranterne er utilfredse med de store pengesummer, som store firmaer og interessegrupper donerer til den amerikanske valgkamp, skriver BBC.

»Der flyder så mange penge ind i valgkampen i USA, at almindelige menneskers stemmer drukner,« skrev Ben & Jerry’s på sin hjemmeside.

Af og til, når noget virkelig betyder noget, må man selv stille op og sige fra,« skrev firmaet.

De to rigmænd støtter den demokratiske kandidat Bernie Sanders, der er selverklæret socialist, og de er kendt for at udtale sig om emner som klimaforandring, genmodificerede fødevarer og homoseksuelles rettigheder.

… afsløring

Der er godt nyt for arkæologiinteresserede. Som bekendt hersker der flere teorier om, hvem der i sin tid byggede Stonehenge, men nu har prædikanten Dennis Lindsay fra den religiøse forening Christ for the Nations i en video løst gåden, skriver Huffington Post.

Den gode Dr. Lindsay kan fortælle, at det var Den Onde selv, der skabte en flok kæmper, så de kunne bygge stencirklen med det formål at ødelægge Israel. Hvordan de engelske sten skulle udvirke dette, fremgår ikke.

Til gengæld har Lindsay et svar klar til skeptikere, der kunne finde på at påpege den totale mangel på kæmpefossiler og andre beviser:

»Hvad er beviset for kæmper på Jorden? Vi kender alle Stonehenge, ikke? Det er bare ét ud af hundredvis af enorme værker Jorden rundt, der tydeligvis er bygget af en eller anden form for overnaturlige væsner eller kæmper.«

Og sådan en tankegang kan jo være svær at argumentere mod.

… tilbagetrækning

Det er hårde tider for biograferne – ikke mindst i USA, hvor streamingtjenester lægger premierefilm ud i et noget hurtigere tempo, end vi kender det herhjemme. Folk hygger sig i dagligstuen med on-demand og fladskærmen.

I et forsøg på at lokke særligt de yngre tilbage foran det store lærred luftede en af USAs største kæder, AMC Entertainment, et forslag om at lade tilskuerne bruge deres telefoner under forestillingen. Men det skulle de ikke have gjort. Det udløste en veritabel shitstorm, og firmaet måtte trække forslaget tilbage efter blot to dage.

En undersøgelse fra 2012 viser, at flertallet af 18-34-årige mener, at brug af sociale medier under filmen vil forbedre deres oplevelse, skriver BBC.

»Når du beder en 22-årig om at slukke sin telefon, hører han »skær venligst din venstre arm af under albuen«,« siger Adam Aron, der fremlagde AMCs forslag. I 2014 endte et skænderi om SMSer i en biograf i Florida med et skuddrab. Så vidt er det heldigvis ikke kommet herhjemme, om end de fleste nok har prøvet at ønske uopdragne tilskuere hen, hvor peberet gror eller deres telefon hen, hvor solen ikke skinner.