Ugens bolværk, ugens forskel og ugens initiativ

Som man har kunnet læse i nærværende avis, var grænseovergangen mellem Norge og Rusland sidste år skueplads for et besynderligt fænomen, nemlig syriske flygtninge der cyklede fra Rusland over grænsen ind i Norge, hvor de søgte asyl.

I 2015 krydsede flygtninge grænsen mellem Rusland og Norge på cykel. Nu vil Norges justitsminister Anders Anundsen fra Fremskrittspartiet have et tre en halv meter højt hegn for at undgå en gentagelse. Arkivfoto: Jonathan Nackstrand/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bolværk

En gammel russisk lov om, at en sådan krydsning skal ske i køretøj, betød, at cirka 5.500 cyklende flygtninge benyttede overgangen, der ligger et godt stykke nord for Polarcirklen, mellem sommeren og slutningen af november 2015.

Det har fået Norges justitsminister, Anders Anundsen fra Fremskrittspartiet, til at beordre et tre en halv meter højt hegn rejst langs en del af grænsen – nærmere betegnet 200 meter af de i alt 196 kilometer, hvor de to lande mødes.

Anundsen røg sidste år i en shitstorm, efter at han brugte skatteydernes penge på en 30 minutter lang video, hvori han interviewede sagesløse politifolk om, hvor god en justitsminister han var. Og han har ikke ladet sin hegnspolitik udfordre af, at der ikke er kommet en eneste flygtning over den arktiske grænseovergang siden 27. november 2015, efter at man i Oslo havde en kammeratlig samtale med kollegerne i Moskva.

Om der er tale om 200 meter symbolpolitik, skal ikke afgøres her, men det kan da nævnes, at lokalpolitikerne i den norske grænseby Kirkenes kalder hegnet for alt fra »umusikalsk« til »et studie i tåbelighed« og »Potemkin-kulisser«.

Forskel

Hvis man tror, at det går bedre med de race­mæssige og sociale skel i USA, er der nedslående nyt i en undersøgelse foretaget af The Economic Policy Institute. Den viser nemlig, at lønforskellen mellem sorte og hvide amerikanere er endnu højere i dag end for knap 40 år siden. Det skriver bl.a. The Guardian.

I 1979 var sorte mænds timeløn gennemsnitligt 22,2 pct. lavere end hvide mænds, mens den i 2015 var 31 pct. lavere. For kvinder var tallet seks pct. i 1979 og 19 pct. sidste år. Den store forskel blandt kvinderne skyldes ifølge undersøgelsen, at sorte kvinder ikke har fået del i de lønstigninger, som deres hvide medsøstre har kæmpet sig til.

Initiativ

Mexicanske myndigheder har fundet en varevogn, der er udstyret med en hjemmelavet overdimensioneret bazooka. Ikke for at sprænge folk i stykker, men snarere for at skyde smuglergods over grænsen til USA, skriver Washington Post.

Der smugles hvert år ufattelige mængder narkotika fra Mexico til USA, og myndighederne har tidligere beslaglagt en katapult, der blev brugt til at slynge mari­juana over grænsen, men meget tyder altså på, at smuglerne er gået over til mere sofistikerede »våben«.