Ugandas præsident underskriver frygtet homolov

Trods vestlig modstand har Ugandas præsident bebudet, at han mandag vil underskrive den lov, som vil forbyde homoseksualitet i det afrikanske land.

ARKIVFOTO. En frygtet ugandisk homolov bliver i dag underskrevet af præsident Yoweri Museveni. Her demonstrerer kenyanske medlemmer af LGBT-grupper i nabolandet mod anti-homoloven. Fold sammen
Læs mere
Foto: DAI KUROKAWA

UGANDA: Mandag sætter Ugandas præsident Yoweri Museveni sin underskrift på en ny lov, som vil gøre livet utrolig svært for landets bøsser og lesbiske.

Loven medfører, at »homoseksuelle aktiviteter« kan straffes med fængsel op til livstid, og den indfører angiverpligt og kriminaliserer alle, som støtter, sponsorerer eller tilskynder til homoseksualitet.

Underskrivningen af loven vil illustrere Ugandas selvstændighed og vise, at præsidenten ikke ligger under for vestligt pres, siger hans talsmand Ofwono Opondo.

»Præsidenten underskriver anti-homoseksualitetsloven i dag klokken 11. Han ønsker at underskrive den med de internationale mediers fulde vidnesbyrd for at illustrere Ugandas uafhængighed i lyset af vestligt pres og provokation,« forklarer han.

Homoseksualitet er tabu i store dele af Afrika og er ifølge Reuters illegalt i 37 lande. Derfor er det kun ganske få afrikanske homoseksuelle, som åbent tør stå ved deres seksualitet, fordi de frygter at blive arbejdsløse, blive udsat for vold eller ekskluderet socialt, hvis de springer ud.

Den nye ugandiske lov blev vedtaget af landets parlament sidste år, og har siden afventet Musevenis underskrift. For mindre end en uge siden annoncerede han, at han havde planer om at sætte loven i bero, mens forskere undersøgte, om homoseksualitet er genetisk betinget og ikke »en livsstil«.

Den melding blev set som et forsøg på at formilde USA, som er stor bistandsdonor i Uganda. Præsident Obama har advaret om, at Musevenis underskrift på loven kan komplicere relationerne mellem de to lande. Obama mener, at homoloven er »et skridt tilbage for alle ugandere,« men det afviser repræsentanter for Ugandas regering, som mener, at USA forsøger at afpresse landet, som hvert år modtager 400 millioner dollar - svarende til næsten 2,2 milliarder kroner - i bistand fra Washington.

En række andre vestlige lande og menneskerettighedsorganisationer har også forsøgt at lægge pres på Ugandas regering, og den danske handels- og udviklingsminister, Mogens Jensen (S), skrev søndag direkte til Yoweri Museveni og opfordrede ham til ikke at underskrive loven.

Uganda anses for at være en vigtig vestlig allieret i kampen mod islamisk ekstremisme i nabolandet Somalia, hvor ugandiske tropper har dannet rygraden i Den Afrikanske Unions fredsbevarende styrkes kamp mod al-Qaeda relaterede militante.