Udvalgsformand frygter let adgang til danske dagpenge kikser

Formand for beskæftigelsesudvalget i EU-Parlamentet frygter, at EU-aftale om dagpenge mislykkes.

Det har lignet et sikkert nederlag for den danske regering og et bredt flertal i Folketinget, der bekæmper et udkast til EU-regler.

Regler, der vil gøre det lettere for EU-borgere at få adgang til dagpenge.

Men nu peger meget på, at den omstridte forordning 883 kan blive udskudt til efter valget til Europa-Parlamentet i maj, så hele forslaget kan gentænkes.

Det konstaterer formanden for beskæftigelsesudvalget i EU-Parlamentet. Tirsdag aflyste formanden en afstemning om forslaget.

»Frygten er selvfølgelig stor for, at vi ikke når et slutresultat med denne vigtige sag,« siger udvalgsformand Thomas Händel på et møde i Bruxelles.

I marts lykkedes det ellers lovgiverne - EU-Parlamentet, EU-landene og EU-Kommissionen - at nå til enighed. Men fredag i sidste uge fik EU-landene efter lobbyarbejde fra blandt andet Danmark kolde fødder.

De afviste udkastet. Dermed havde beskæftigelsesudvalget ikke noget at stemme om tirsdag.

»Vi får ingen afstemning i dag. EU-landene har trukket godkendelsen tilbage. Så vi skal forhandle igen,« siger Händel.

Tirsdagens møde er udvalgets næstsidste inden valget, fortæller formanden. Den absolut sidste dag for en eventuel endelig afstemning i parlamentet er skærtorsdag.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) arbejder på, at forordningen i sin nuværende form bremses.

Det er regeringens ønske, at man kan undgå at give hurtigere adgang til dagpenge. Regeringen håber desuden at få en indeksering af børnechecken, som Danmark ikke har kunnet få EU-landenes støtte til.

»Sagen er sat på standby. Det er jeg glad for som beskæftigelsesminister, for Danmark har kæmpet imod hele vejen. Vi synes ikke, at det var en fair model,« sagde Troels Lund Poulsen mandag.

Rumænien, som i øjeblikket har det skiftende formandskab for EU, er gået i tænkeboks, for at vurdere om den såkaldte forordning 883 er død eller levende.

Midt i marts gav forhandlerne foreløbig grønt lys til, at optjeningsperioden for vandrende arbejdstagere i EU reduceres fra tre til en måned.

Retten til dagpenge i et andet EU-land ville dog fortsat være betinget af, at en EU-borger var arbejdsløshedsforsikret i det land, vedkommende kom fra.

/ritzau/